20.04.2023

 

Изх.№ 05-07-4 / 20.4.2023 г.

 

ДО

Г-Н ЯВОР ГЕЧЕВ

МИНИСТЪР НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО

 

Г-Н НИКОЛА СТОЯНОВ

МИНИСТЪР НА ИКОНОМИКАТА И ИНДУСТРИЯТА

ОТНОСНО: Проект на Постановление на Министерския съвет за приемане на Наредба за Централния регистър за проследимост на храните

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ГЕЧЕВ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН СТОЯНОВ,

Във връзка с представения Проект на Постановление на Министерския съвет за приемане на Наредба за Централния регистър за проследимост на храните, публикуван на портала за Обществени консултации, Българската стопанска камара (БСК) изразява следното становище:

БСК подкрепя усилията на правителството за гарантиране на висока степен на защита на здравето и правата на потребителите и предоставяне на възможност за бързо идентифициране и отстраняване на потенциално вредни продукти от хранителната верига. В същото време, в представения проект на доклад към проекта на постановление не е изложена убедителна аргументация по какъв начин създаването на Централен регистър за проследимост на храните ще допринесе за постигането на тази цел.

С предложените промени се създава значителна допълнителна административна тежест за всички малки и средни предприятия – производители и търговци, които доставят своите продукти на търговски обект за търговия на дребно с хранителни стоки, което далеч надхвърля обхвата на търговците на едро. Необходимостта предприятията да предоставят информация в регистъра на различни етапи – пускане на пазара; последващата дистрибуция на храните; информация за количество бракувани храни, технологични фири и загуби от друг характер, заедно с изискването данните да бъдат подадени в информационната система в срок до 72 часа от получаване на конкретното количество (партида/пратка) храни, но не по-късно от часа на напускане на стоката от производствения или търговския обект, създава прекомерна административна тежест за бизнеса.

Предвидените изменения, в едно с предложените изменения и допълнения на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс по отношение на мерки в областта на фискалния контрол на стоки с висок фискален риск, неизбежно ще наложат необходимост от ангажиране на допълнителен квалифициран персонал, ще доведе до по-високи разходи за възнаграждения и оборудване, което неминуемо ще се отрази в повишение на цените на стоките. Това ще доведе до прекъсване на стопанските процеси, забавяне или неизпълнение на поръчки, което е възможно да породи сериозни негативни последствия, включително и фалити за по-малките производители и/или доставчици.

Обръщаме внимание, че събирането, обработването и съхранението на предвидения огромен обем от информация в реално време (съгласно Приложението към чл. 5, ал. 2 - над 30 параметъра, в едно с документи, придружаващи храната: договор, нареждания, стокова разписка, сертификати за произход или качество, счетоводен документ, митнически документ, превозни документи, обратни фактури и/или други документи, придружаващи стоката и обосноваващи стопанската операция), неминуемо ще изисква и допълнителен ресурс от държавния бюджет. В проекта на наредба не е предвиден ред за съхраняване, опазване и достъп до информацията, която в голямата си част представлява търговска тайна.

Във връзка с гореизложеното БСК настоява МС да оттегли проекта на постановление за приемане на Наредба за Централния регистър за проследимост на храните. Вярваме, че при  необходимост от създаване на подобен регистър, неговата правна регламентация следва да се съдържа в Закона за храните или в Закона за управление на агрохранителната верига.

 

 

С УВАЖЕНИЕ,

 

ДОБРИ МИТРЕВ

Председател на УС на БСК

 


БСК настоява за оттегляне на проекта за Централен регистър за проследимост на храните
Добави мнение