05.06.2023

Изх. № 05-09-12/ 5.6.2023 г.

 

ДО

ПРОФ. Д-Р САШО ПЕНОВ

МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

 

 

ОТНОСНО: Проект за изменение и допълнение на Закона за професионалното образование и обучение (ЗПОО)

 

Във връзка с публикувания на Портала за обществени консултации проект на Закон за изменение и допълнение (ЗИД) на Закона за професионалното образование и обучение (ЗПОО), Българската стопанска камара (БСК) изразява следното становище:

БСК подкрепя по принцип предложенията, направени с проекта на Закон за изменение и допълнение (ЗИД) на Закона за професионалното образование и обучение (ЗПОО).

Считаме, че:

  1. Промените по отношение на Списъка на професиите в професионалното образование и обучение ще допринесат за оптимизиране на целия процес по предоставяне на професионално образование и обучение, като го направят по-адекватен и близък до потребностите на пазара на труда;
  2. Изменението на текста на чл. 9а, ал. 1 е правилно, като обвързва качеството на ПОО и неговите цели с потребностите на пазара на труда;
  3. Промените в ДОС по отношение на кредитите ще подобри прозрачността в ПОО, ще осигури по-голяма мобилност и проходимост в рамките на системата;
  4. Промяната в законовите изисквания за професионален опит на наставника, както и разширяването на обхвата на притежаваната професионална квалификация (от професия/специалност на професионално направление) ще позволи повече фирми да се включат в дуалната форма на обучение.

В същото време, трябва да отбележим, че предложеният ЗИД не включва редица предложения за промени, които считаме за важни и биха допринесли за постигане на по-висока ефективност на системата.

На първо място, липсват важни текстове, свързани с проследяването на реализацията на завършилите професионална гимназия. Необходимо е да се създаде нормативно регламентиран механизъм за проследяване на завършилите, въз основа на който да може да се установи делът на започналите работа по придобитата професия, на започналите работа по друга професия, на тези, които продължават образованието си във висше училище, и дали надграждат вече придобитата професия, или търсят развитие в друга професионална област. Важно е, също така, да се установи каква част от завършилите професионална гимназия не учат и не работят. Тези данни ще дадат ясна представа за ефикасността на вложените в професионалното образование бюджетни средства и какви са ползите за обществото и бизнеса.

  На второ място, в текстовете за участието на национално представителните организации на работодателите в оценяване на качеството на професионалното образование и обучение, и участие в оценяването на качеството на професионалната реализация на завършилите, предлагаме да се включи: участие на работодателските организации във външно оценяване. Също така, предлагаме да се създаде и развие национална система за следене на реализацията на завършилите на пазара на труда.

  На трето място, предлагаме да се застъпи по-подробно в ЗПОО професионалното ориентиране и консултиране. За работодателите е важно да се регламентира участието на конкретни предприятия в тази дейност, като например: посещение на работодатели в училище и запознаване на учениците с възможностите за реализация след придобиване на конкретната професия, организирани посещения на училищни класове в предприятията и запознаване с дейностите в него.

В заключение, бихме искали да отправим призив към Министерството на образованието и науката, в духа на доброто партньорство и сътрудничество, да се предоставят за обсъждане проектите на закони първо в работните групи, които са сформирани за тяхното изготвяне, с участието на заинтересованите страни, включително представителните организации на работодателите и на работниците и служителите на национално равнище, преди да бъдат публикувани за обществена консултация. В конкретния случай проектът на ЗИД на ЗПОО, публикуван в портала за обществени консултации, не е представен за разглеждане в рамките на работната група и, в този смисъл, не бива да се счита за резултат от съвместната ни работа.

 

 

С УВАЖЕНИЕ,

 

ДОБРИ МИТРЕВ

Председател на УС на БСК


Относно проекта на ЗИД на Закона за професионалното образование и обучение
Добави мнение