13.06.2023

 

Изх. № 06-31-2/ 14.6.2023 г.

 

ДО

Г-ЖА ИРЕН ДАБИЖЕВА

ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА

БЪЛГАРСКИ ИНСТИТУТ ЗА СТАНДАРТИЗАЦИЯ

 

ОТНОСНО: Решение на Техническия съвет на ISO (TMB) за създаване на проектен комитет за разработване на стандарт „ISO/PWI 52001 Системи за управление за целите на ООН за устойчиво развитие – Изисквания за всяка организация“

 

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ДАБИЖЕВА,

Във връзка с приетото наскоро решение на Техническия съвет на ISO (TMB) за създаване на проектен комитет 343 за разработване на стандарт „ISO/PWI 52001 Системи за управление за целите на ООН за устойчиво развитие – Изисквания за всяка организация“, с настоящото изразяваме нашето безпокойство относно неговото разработване.

Считаме, че създаването на нов международен стандарт би довело до висок риск от отклонение от универсално приетите и договорените в много дискусии международни стандарти за труда и правата на човека.

Наред с това, добавянето на нови стандарти за системи за управление (MSS) би донесло само допълнителна сложност без никаква сигурност, че това би било ефективно средство за напредък по достигане на целите за устойчиво развитие. Компаниите не трябва да се натоварват с допълнителни одити, разходи за труд и финанси за сертифициране. Организациите, включително предприятията, вече се сблъскват с трудности при прилагането на пъстрия пейзаж от стандарти, от ESG до отговорно бизнес поведение, безопасност и здраве при работа, и много други.

Трябва да бъде отчетен и фактът, че процесът на ISO не взема предвид в достатъчна степен важната роля на социалните партньори за справяне със социалните и трудовите въпроси, включително правата на човека, които изискват прозрачни процеси и могат да балансират различните интереси на заинтересованите страни.

Считаме, че при обсъжданията на това предложение, БИС следва да отчете позицията на национално представителните организации на работодателите и да сподели загрижеността за допълнителните разходи за проектиране, внедряване, сертифициране и реални ползи на система за управление на целите за устойчиво развитие на ниво организация.

 

С УВАЖЕНИЕ,

 

 

ДОБРИ МИТРЕВ

Председател на УС на БСК

 


БСК е против въвеждането на нов стандарт ISO/PWI 52001-Системи за управление за целите на ООН за устойчиво развитие
Добави мнение