19.09.2023

Изх. 05-15-9/ 19.9.2023 г.

 

ДО

Г-Н АСЕН ВАСИЛЕВ,
МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ

Г-Н РУМЕН СПЕЦОВ,
ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА
НАЦИОНАЛНАТА АГЕНЦИЯ ЗА ПРИХОДИТЕ

Г-ЖА ЛЮДМИЛА ПЕТКОВА,
ДИРЕКТОР НА ДИРЕКЦИЯ „ДАНЪЧНА ПОЛИТИКА“
В МИНИСТЕРСТВОТО НА ФИНАНСИТЕ

ОТНОСНО: Проект на Наредба за условията и реда за осъществяване на фискален контрол върху движението на стоки с висок фискален риск на територията на РБ, публикуван за обществено обсъждане на 25.08.2023 г.

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Българската стопанска камара винаги е подкрепяла усилията на правителството за ефективна превенция и противодействие срещу данъчните измами, укриването и невнасянето на данъци.

Въпреки това, изразяваме своята сериозна загриженост по отношение на публикувания за обществено обсъждане проект на Наредба за условията и реда на осъществяване на фискален контрол върху движението на стоки с висок фискален риск на територията на Република България, с който се правят опити за уреждане на първични отношения. Затрудненията от предложените промени ще бъдат многократно повече от ползите, свързани с постигане на ефективност и оптимизиране на контролната дейност и усъвършенстване на фискалния контрол.

С предложените промени се създава допълнителна административна тежест, доколкото налагат деклариране на допълнителни, различни от предвидените в ДОПК, данни и обстоятелства без изключения за всеки отделен превоз в сферата на бързооборотните стоки. Всяко едно дори минимално отклонение ще е свързано с налагането на предварителни обезпечителни мерки или обезпечаването на доказателства и изземването на стоката, водещо до прекъсване на производствените процеси, забавяне или неизпълнение на поръчки.

Съществува риск предложените разпоредби да повлияят неблагоприятно, както върху конкуренцията, но така също да доведат до напрежение в отношенията между отделните адресати на задължения, които са страни по договорни отношения.

В тази връзка, споделяме изцяло опасенията и възраженията, изразени в становището (приложено към настоящото) на национално представените браншови организации, членове на Българската стопанска камара и Националния съвет по храните (НСХ), както и техните аргументи, според които предложеният проект на Наредба засяга пазарните отношения непропорционално на преследваната от Министерството на финансите цел и създава сериозна опасност от срив във веригата за доставки на бързооборотни и хранителни стоки. Считаме за необходимо същите да бъдат взети предвид при обработване на получените в процеса на обществено обсъждане бележки и позиции, преди влизането на сила на промените в Данъчно осигурителния процесуален кодекс (01.10.2023 г.), както и допълнително да се обсъдят възможностите за коригиране и премахване на свръхрегулацията и нормите, които вместо да подобрят, ще направят невъзможно изпълнението на изискванията на ДОПК.

Оставаме на разположение при последващи стъпки, свързани с оптимизацията на разглежданата уредба.

Приложение съгласно текста: Становище на браншовите организации, членове на Българската стопанска камара и Националния съвет по храните.

 

 

С УВАЖЕНИЕ,

 

ДОБРИ МИТРЕВ

Председател на УС на БСК


Относно проекта за Наредба за фискален контрол върху стоки с висок фискален риск
Добави мнение