22.07.2024

Изх. №02-00-11 /11.07.2024 г.

 

ДО

Г-ЖА ДЕНИЦА САЧЕВА,
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА
ПО ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА
ПРИ 50-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

 

ОТНОСНО: Законопроект за допълнение на Кодекса за социално осигуряване, сигнатура 50-454-01-29 от 11.07.2024 г., внесен от н. п. Деница Сачева и група народни представители

 

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО САЧЕВА,

Българската стопанска камара изразява подкрепа по отношение на внесения законопроект за допълнение на Кодекса за социално осигуряване.

Със законопроекта се предлага при определяне на базата, въз основа на която се изчислява обезщетението за безработица на лица с осигурителен стаж, придобит в друга държава от Европейския съюз, да се вземат предвид доходите на лицето, получавани на последната му работа и всички доходи от България и други държави-членки на ЕС за последните 24 месеца. Предложението има за цел да се изравнят правата на лицата със стаж изцяло в България и тези, със стаж и в други държави-членки.

Предложението поправя съществуващата несправедливост при изчисляване размера на паричното обезщетение за безработица при някои категории лица (т. нар. мобилни работници), поставяйки ги в едни случаи в по-благоприятно, а в други – в по-неблагоприятно положение от други, само заради това, че в референтния период, необходим за определяне на базата, въз основа на която се изчислява обезщетението за безработица, се включва осигурителен стаж, придобит в друга държава-членка на ЕС, било то и само за един ден.

Считаме, че предложените разпоредби за допълване на уредбата са ефективна мярка за предотвратяване на измамите и злоупотребите с осигурителни права, гарантираща устойчивостта на системите за социална сигурност, като израз на правото на държавите-членки да определят основните принципи на тези системи и целяща да осигури равно третиране на лицата при изчисляване на обезщетенията за безработица, независимо дали в референтния си период са имали работа в друга държава-членка на ЕС, или са с изцяло български стаж.

В условията на свит пазар на труда работодателите в определени региони често се сблъскват с нежелание на лица, получаващи обезщетения за безработица, да сключват трудов договор, доколкото това би довело до прекъсване на това право. Има случаи, в които след насочване от бюрата по труда безработните лица се снабдяват безпроблемно с т.нар. ТЕЛК решения и така успяват да заобиколят правилата. Разбира се, колкото по-висок в размерът на обезщетението, а приносът по-малък или липсващ, толкова по-силна е мотивацията на лицата да не са активни на пазара на труда.

В оглед на горното, Българската стопанска камара адмирира така предложената мярка като справедлива, отговаряща на принципите на обоснованост, необходимост и  пропорционалност.

 

 

С УВАЖЕНИЕ,

 

ДОБРИ МИТРЕВ

Председател на УС на БСК

 

 

 


Относно проекта за промени в Кодекса за социално осигуряване
Добави мнение