31.07.2024

Изх. № 02-00-17/ 31.7.2024 г.

 

ДО

Г-ЖА ДЕНИЦА САЧЕВА,
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА
ПО ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА

ПРИ 50-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

 

ОТНОСНО: Предложения за изменение и допълнение на приетия на първо гласуване на 25.07.2024 г. законопроект за допълнение на Кодекса за социално осигуряване, сигнатура 50-454-01-29 от 11.07.2024 г., внесен от н. п. Деница Сачева и група народни представители. 

 

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО САЧЕВА,

Българската стопанска камара вече имаше възможността да изрази подкрепата си по внесения законопроект, като стъпка, която е от важно значение, както за финансовата устойчивост на осигурителните фондове, така и за създаване на доверие в осигурителната система и спазване на утвърдения принцип за отчитане на осигурителния принос на лицата при определяне на размера на получаваните обезщетения.

Законодателството не следва да създава правни възможности за злоупотреба с права и създаване на неравнопоставеност между безработни лица, за които са внасяни осигурителни вноски в България, и безработни лица, за които са внасяни осигуровки в други държави-членки.

Подкрепата от социалните фондове следва да бъде използвана, за да осигури временна подкрепа на осигурените лица при настъпване на осигурителния риск „безработица“ до намиране на работа. Колкото по-дълъг е осигурителният принос на лицето, толкова по-дълъг е периодът на получаване. Същевременно, действащите правила допускат срещу принос от няколко дни и осигурителен принос в минимален размер да се ползват осигурителни права, които биха получавали безработните лица, които са се осигурявали върху максимален размер на осигурителен доход в продължение на 24 месеца.

Именно подобни правила преди няколко години даваха възможности за злоупотреба с права при получаване на обезщетения за бременност и раждане, в т.ч. фиктивно назначаване на работа на максимален осигурителен доход на бременни жени, единствено с цел получаване на висок размер на обезщетение. След законодателни изменения тази практика беше прекратена.

Подобни са случаите с т.нар. „френска безработица“, а преди това и „испанска“, и „английска“ безработица, които внесеният законопроект (сигнатура 50-454-01-29 от 11.07.2024 г.) цели да уреди.

Съгласно статистически данни на Националния осигурителен институт, за 2023 г. е налице изразено регионално измерение на лица, които ползват парични обезщетения след работа в друга държава-членка, като половината от лицата са регистрирани в 4 области (начело е обл. Благоевград с около 32,6% от всички получили обезщетения по този ред, последвани от обл. Търговище – 6,7%, Кърджали – 5,7%, Пазарджик – 5,3%). Близо 40% от тези обезщетения касаят краткотрайна заетост. Тази статистика навежда на извода за „организираност“ на тези групи лица.

Работодателите от години споделят проблеми с достъпа до работна ръка, който допълнително се подсилва от затруднени процедури за легална трудова миграция. Затова активизирането на всички лица в работоспособна възраст да бъдат активни на пазара на труда е от все по-голямо значение за конкурентоспособността на българската икономика. Несъразмерно високите обезщетения са силен стимул да се отказва сключване на трудов договор, който би прекъснал получаването им. Подобни практики сериозно стимулират „сивия сектор“ на пазара на труда и създава култура за злоупотреба с права.

По отношение на внесените предложения между първо и второ четене изразяваме следното становище:

С внесените предложения на н. п. Шендоан Халит и група н.п. с вх. № 50-454-04-13  и н. п. Венеция Нецова-Ангова и Любен Иванов вх. № 50-454-04-14, се прецизират разпоредби на КСО и Законопроекта за допълнение на КСО, сигнатура 50-454-01-29 от 11.07.2024 г., поради което могат да бъдат подкрепени.

Не подкрепяме предложението на н. п. Джевдет Чакъров и група н.п. с вх. № 50-454-04-21 от 29.07.2024 г., тъй като не съответства на установените в КСО принципи за определяне на периодите, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, което би създало предпоставки за неравнопоставеност между лицата.

 

С УВАЖЕНИЕ,

 

ДОБРИ МИТРЕВ

Председател на УС на БСК


Относно предложения за промени в КСО, свързани с т.нар. френска безработица
Добави мнение