01.08.2024

Изх. № 02-00-18/ 1.8.2024 г.

 

ДО

Г-Н АЛЕКСАНДЪР СИМИДЧИЕВ,
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА
ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
ПРИ 50-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

 

ОТНОСНО: Проект на решение за задължаване на министъра на здравеопазването да предприеме действия и мерки за осигуряване на медицински сестри и акушерки, сигнатура 50-454-02-45 от 24.07.2024 г., внесен от н. п. Лена Бориславова и група народни представители.

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН СИМИДЧИЕВ,

В качеството си на представителна на национално равнище организация на работодателите, Българската стопанска камара е активно ангажирана по темата „здравеопазване“ – както по отношение на представителството и защита на своите членове, които са работодатели в сферата на здравеопазването, така и по отношение на цялостното развитие на системата на здравеопазването. Работодатели внасят 60 на сто от здравно-осигурителните вноски за своите работници, а здравното състояние на населението е в пряка връзка с пазара на труда.

Безспорно, темата за кадровото обезпечаване на системата на здравеопазване стои много остро и изисква цялостен подход, обхващащ всички дефицитни длъжности, осигуряване на регионално покритие и осигуряване на достъп до качествено здравеопазване за населението в цялата страна, създаване на възможности за бързо навлизане на тези специалисти на пазара на труда и осигуряване на подходящи стимули за увеличаване привлекателността на работа в системата.

Важен елемент е и заплащането на труда. Изразяваме силно притеснение от нарастващите опити да се фиксират суми в абсолютни стойности като начални възнаграждения за отделни професии и длъжности в системата на здравеопазването. Увеличаването на размера на основните заплати трябва да е естествен резултат от извършените промени в организацията, структурирането и финансирането на здравноосигурителната система. Сегашният модел на финансиране на лечебните заведения, като философия и съдържание, изигра своята роля и „благодарение“ на многото политически и други решения, силно се деформира, а като цяло е неефективен.

Съгласно чл. 6, ал. 6 на Закона за лечебните заведения, „държавните и общинските лечебни заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове прилагат и стандарти за финансова дейност, утвърдени с наредба на министъра на здравеопазването, които включват и правила за определяне размера на трудовите възнаграждения на медицинския персонал, изготвени в съответствие с изискванията на чл. 247, ал. 2 от Кодекса на труда.“

Тази норма е доразвита в Наредба №5 от 17 юни 2019 г. за утвърждаване на стандарти за финансова дейност, прилагани от държавните и общинските лечебни заведения за болнична помощ и комплексни онкологични центрове (Обн. ДВ. бр.51 от 28 Юни 2019г.). Съгласно чл. 27 на Наредбата:

Средствата за работна заплата за съответния период се определят в зависимост от:

1. приходите и разходите от дейността и финансовите резултати по прогнозни данни за съответния период и/или бизнес програмата на дружеството;

2. числеността на персонала - общо, по структурни звена и по длъжности;

3. договорените размери на основните заплати по длъжности в колективните трудови договори или определени във вътрешни актове и на допълнителните възнаграждения, определени в Кодекса на труда и в други нормативни актове;

4. текущите разходи за дейността;

5. размера на просрочените задължения и плана за тяхното погасяване.“

Ползвам случая да Ви информирам, че понастоящем тече процедура на преговори за колективен трудов договор в сектор „Здравеопазване“. Подобни законодателни инициативи торпилират целия процес.

Апелираме в случай на подкрепа на внесеното решение, в т. 1, последното изречение, свързано в определяне на минимално основно трудово възнаграждение на медицински сестри и акушерки, да бъде заличено.

Държавата следва да стимулира работодателите и синдикатите да преговарят и да постигат взаимноизгодни споразумения, гарантиращи по-добри условия на труд.

 

 

 

С УВАЖЕНИЕ,

 

ДОБРИ МИТРЕВ

Председател на УС на БСК

 


Позиция относно мерки за осигуряване на медицински сестри и акушерки
Добави мнение