16.07.2012

Електромобилността е една от основните възможности на утрешния бизнес и, макар в момента тя да не е част от ежедневието, определено набира скорост. Масовитепрогнози са, че до 2025 г. електрическите или частично електрическите (хибридните) превозни средства ще достигнат до 50% от регистрациите на нови автомобили в Европа. Това се посочва в анализ, разработен от Индустриален клъстер „Електромобили“ (ИКЕМ) и изпратен до премиера Бойко Борисов заедно с отворено писмо.

Друга прогноза, включена в анализа, сочи, че след 2020 г. в Европейския съюз няма да е възможно производството на превозни средства само с двигател с вътрешно горене, защото няма да покриват очакваните високи норми за изгорели газове. Т.е. електрическите автомобили са от жизненоважно значение за автомобилната промишленост и за нейното оцеляване. До налагането им обаче промишлеността ще бъде изправена пред безпрецедентни нужди от инвестиции, които ще се съчетават с изключително ограничен потенциал за печалба. Казано по друг начин, те ще останат икономически нерентабилни за следващите няколко години, макар че се очаква да постигнат пазарен дял от около 3 % до 2025 г. в световен мащаб, многократно по-висок в САЩ, ЕС, Япония и Китай.

Средните производствени разходи за един електромобил днес надвишават тези от същия клас за автомобил с двигател с вътрешно горене до 2,5 пъти. Високите разходи идват от цената на батериите и електрониката (особено силовата), както и от вложените досега средства за научна и развойна дейност.

Авторите на анализа подчертават, че Европейският съюз задава темпото на промяната, а той е постановил, че емисиите на въглероден диоксид (CO2), 25-30% от които се излъчват от автомобилите, трябва да бъдат намалени с 20% до 2020 г. Ето защо, българското правителство трябва да се ангажира с инвестиции чрез национална програма за електрическа мобилност, така че да отговори на съвременните изисквания в областта на екологията и намаляването на общата енергоемкост на икономиката, в т.ч. на транспортния сектор.

Решаваща роля за бъдещия избор между конвенционалните и електрическите автомобили ще играят капацитетът на източника на енергия (батерии, горивни клетки и др.) и зарядната инфраструктура, смятат авторите на анализа. Сред факторите, които играят днес решаваща роля за масовизирането на електрическите превозни средства, са непрекъснато покачващите се цени на горивата и подкрепата от страна на правителството и общините, вкючително чрез изграждане на зарядна и друга инфраструктура, насърчаване на иновациите в производството и услугите, свързани с електромобилността, данъчни и други стимули.

Към средата на 2011 г. 15 от 27-те членки на ЕС предоставят данъчни стимули за електрически превозни средства, в т.ч. бонуси (финансова подкрепа) за закупуване на електромобили, нулева ставка (или данъчен кредит) за ДДС върху продажбите, нулев данък върху потреблението на енергия за зареждане на електромобилите, нулеви такси за престой в платените зони (в градския център) и други, посочват от ИКЕМ.

Наложително е да се ускори създаването и приемането на „Национална програма за електрическа мобилност – България 2025 г.“, която да постави страната ни на електромобилната карта на Европа и да я утвърди като регионален лидер. За това настоява ИКЕМ в своето писмо до премиера Бойко Борисов.

От Клъстера предлагат разработването на стратегическата програма да бъде възложено на специално създаден за целта Съвет за координация към министъра на икономиката, енергетиката и туризма, така че да се гарантира приемственост и да се продължи работата на Междуведомствената работна група по „Проект за национален план за действие за насърчаване навлизането и развитието на устойчив автомобилен транспорт, включително на електрическа мобилност в България за периода 2012-2014 г.“.

В писмото се изтъква, че в настоящия момент на европейската карта на електромобилността са страни като Великобритания, Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Испания, Холандия, Швейцария, Румъния. 

„За съжаление, България я няма на тази карта, а ние вярваме, че страната ни има капацитет да се превърне в регионален лидер и да заеме достойно място сред останалите държави в Европа“, се посочва в писмото.

В края на миналата година Econ.bg направи собствен анализ по темата за електромобилите и проникването им у нас. Допитахме се до производители и експерти, проучихме какви стимули предоставят други държави на гражданите си, за да купуват ековозилата, поинтересувахме се от цените и броя на продажбите на този вид коли на нашия пазар. Може да прочетете разработката тук.

България изостава с електромобилите