16.01.2023

Настоящият кратък анализ представя данните за търговията на България с Европейския съюз на стоки от Глава 07 от Митническата тарифа - домати (тарифна позиция 0702), краставици (тарифна позиция 0707), картофи (тарифна позиция 0701), зеле (тарифна позиция 0704), лук (тарифна позиция 0703) и моркови (тарифна позиция 0706).

Разглежданият период от 2007 до 2021 г. включва петнадесет години след членството на България в ЕС. Сравнени са данните за балканските държави, чиито икономики са силно отворени и числата в натура (в тона) за износа, вноса и баланса са красноречиви. Този подход (натура, география и време от три петилетки) неутрализира редица фактори и остава само определящата причинно-следствената връзка между националната политика и баланса.

В таблицата по-долу за краткост са посочени само средногодишните стойности. Допълнителният показател Д/Б е съотношението на тоновете внос на домати към този на банани за всяка от държавите. Безспорният водач с видимо последователна национална политика е Турция, следвана от Сърбия и Гърция.

България е упорито и устойчиво „червена“ за посочените зеленчуци. Едновременно с това, страната ни е безспорен лидер в ЕС (и изглежда - в света) по Д/Б показателя – внасяме много повече домати, отколкото банани.

Отрицателното ни салдо за търговията със зеленчуци е характерно за двадесетте посочени години. За 2002 – 2006 г. то достига 104 хиляди тона за целия сектор. След това за 2007 – 2021 г. устойчиво потъмнява „червеният баланс“ и за 2021 г. той достига превес на вноса над износа с 297 хиляди тона. Положителен баланс сме имали единствено за краставиците преди 2007 г. След това за всички посочени зеленчуци балансът става устойчиво и интензивно „червен“.

Търговия с ЕС на страните от Балканския полуостров

Посочените числа позволяват да направим извода, че България няма национална политика в производството на зеленчуци. Сравнението с другите балкански държави също е причина да се тревожим дали процесът в този сектор от злокачествен вече не е станал необратим.

Автор: Борислав Георгиев

________

Борислав Георгиев има близо 45 години практически и административен национален и международен опит във външната търговия, започвайки като експерт и достигайки до зам.-министър на външноикономическото сътрудничество. Практически опит в българските работодателски организации БСК, БТПП и други. Практически опит в износа на българска промишлена продукция за периода 2005 - 2017 г. Активно участие за членство на България в Световната търговска организация - Женева - 1996 г., членство във Васенарската договореност - 1996, започването на преговорите за членство в ЕС. Активно участие в улесняването на търговията в рамките на UN/ CEFACT - Женева, създаването на Национална експортна стратегия в рамките на МТЦ/ УНКТАД/ СТО - Женева и др.

Българският износ на зеленчуци за ЕС през последните 15 години