18.09.2009

 

На 18 септември 2009 г., от 14.00 до 16.00 ч, в заседателната зала на БСК (ул. Алабин 16-20, ет.1)  ще се проведе среща на ръководителите на браншови организации с министъра на околната среда и водите Нона Караджова. В срещата ще участва и Искра Михайлова – председател на Комисията по околна среда и водите в 42-ото Народно събрание, както и ръководители на браншови асоциации, както и представители на големи предприятия от различни сектори.

Срещата, която е по инициатива на БСК, ще бъде открита от председателя на камарата Божидар Данев.

Ще бъдат обсъдени проблеми на бизнеса, свързани със законодателството по опазване на околната среда и практиката по неговото прилагане, в следните области:

1)  Как ще бъде преодоляна зависимостта на страната ни от ограниченията, наложени от ЕС по пакета „Климат – енергетика”?

  • разработване и одобряване в МРГ на национална позиция, свързана с дебатите по развитието на ЕСТЕ след 2012 г. (вкл. въпроса с ядрените мощности в страната за осигуряване на енергийния баланс)
  • предвид най-високите ограничения за страната след 2020 г. (намаление с 50% спрямо нивата на 1990 г.), каква ще бъде позицията на Р България за постигането им (ВЕИ, енергийна ефективност, ядрена енергетика)?

2)    Какви стъпки ще бъдат предприети за продажба на емисионни права по Протокола от Киото и финансиране на ключови енергийни проекти, намаляващи емисиите на парникови газове?

3)    Какви ще са промените в законодателството за оптимизация на разрешителните режими по отношение на:

  • децентрализация на издаването на разрешителни (вкл. КПКЗ) и контролиране на спазването, както и прецизиране на текстовете в КПКЗ разрешителните в посока съкращаване и избягване на дублирането на условия
  • отмяна на режима за разрешаване на временно съхранение на опасни отпадъци, независимо от количеството им;
  • спазване на сроковете за издаването на разрешителни и въвеждане на принципа за „мълчаливо съгласие” при издаване на разрешителни и регистрации;
  • прозрачен дебат при обсъждането на промените в IPPC директивата във връзка със строгите ограничения за емисиите, посочени в BAT.

4)    Преразглеждане на структурата и функциите на ПУДООС:

  • участие на бизнеса в усвояването на средствата, които са на разпореждане на ПУДООС и се формират от платените санкции от бизнеса и събраните продуктови такси за масово разпространените отпадъци;
  • прозрачност при разпределянето на средствата, като се въведе практика за участие на бизнеса в предварителния подбор и оценката на предложенията, а не само в крайното гласуване;

5)    Какви промени на нормативните документи и практиката по управление на дейностите, свързани с масово разпространените отпадъци, ще бъдат предприети за:

  • определяне на най-подходящия статут на организациите по оползотворяване по видовете отпадъци (опаковки, електрическо и електронно оборудване, гуми, батерии и акумулатори и др) – една или повече – колко точно?. В момента съществуват около 10 организации по опаковки и само по 2-3 за другите видове отпадъци с ограничен териториален обхват. Това е една от причините страната ни да има проблеми с изпълнението на целите, поставени от директивите на ЕС.
  • създаване на стимули за бизнеса за насърчаване оползотворяването на отпадъци, както и прозрачност при финансиране на събирането и оползотворяването им
  • дефиниране на задълженията и контрол на кметовете на общини при изпълнението на дейностите с масово разпространени отпадъци
  • ускоряване на процедурите за издаване на разрешения за дейността на организациите по оползотворяване

6)    Какви са намеренията относно необходими промени в основата за определяне на такса битови отпадъци вместо данъчна оценка на имота.

 


Срещата ще бъде открита за журналисти.

_____________

Моля, имайте предвид, че по време на събитието ще бъдат направени снимки, видео и/или аудио записи. С участието си в събитието давате на организаторите правото да използват тези материали за некомерсиални цели, включително да публикуват снимки и/или видеоклипове в уебсайтове и профили в социални мрежи.

Среща на министъра на околната среда и водите с браншови организации