18.08.2009

На 18.08.2009 г. в НДК, от 11.00 ч. ще започне Нациналното честване на Деня на миньора, който се организира от Българската минно-геоложка камара, Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия, Федерация на независимите синдикати на миньорите – КНСБ и Синдикална миньорска федерация „Подкрепа”.

За Патрон на честването е поканен министър-председателят на Република България г-н Бойко Борисов.

По традиция професионалният празник на българските миньори се чества в Деня на Успението на Св. Иван Рилски, закрилник на миньорския труд и на българския народ.  Тазгодишното тържество ще започне с отслужване на треба – благословия на миньорския труд и на целия български народ, извършено от отец Йоан Попов от храм „Св. Св. Петър и Павел” и дякон Александър Мешев от храм „Св. Параскева”.

По време на честването Българската минно-геоложка камара ще направи отчет за състоянието, тенденциите и проблемите на минната индустрия през изминалата година.

Тази година БМГК за първи път ще представи Годишен информационен бюлетин на минно-геоложкия бранш в България`2008 на български и на английски език, който съдържа анализи и статистическа информация за бранша; представяне на номинирани кампании за корпоративна социална отговорност, осъществени през 2008 г.; представяне на дейността на БМГК и на нейни партньори.

За първи път през настоящата година БМГК учреди и Национална награда за корпоративна социалноотговорна кампания на предприятие от минно-добивната индустрия. Номинираните за наградата дружества са /по азбучен ред/: „Асарел-Медет” АД, „Дионисомарбле България” ЕООД, „Каолин” АД, „Мартерн” ЕООД, „Челопеч майнинг” ЕАД.

За поредна година ще бъдат връчени и годишните награди за: дружества за постигнати най-високи резултати през 2008 г. по подотрасли; на студенти, постигнали най-добри резултати в обучението с изявен интерес към професията; на журналист за активно отразяване на проблемите на българската минно-добивна индустрия; на медия за активно отразяване на проблемите на българската минно-добивна индустрия. През тази година ще бъде връчена и специална награда на Българската телеграфна агенция за цялостен принос към общественото разбиране на проблемите на българската минно-добивна индустрия.

Тържественото честване ще завърши с „Многая лета”, изпълнена от църковен хор „Св. Роман Сладкопевец”, с диригент Симеон Генев.

Ръководството на БМГК, НТС по МДГМ и отрасловите синдикати  честитят празника на всички, свързани с  настоящето и бъдещето на минната индустрия.

_____________

Моля, имайте предвид, че по време на събитието ще бъдат направени снимки, видео и/или аудио записи. С участието си в събитието давате на организаторите правото да използват тези материали за некомерсиални цели, включително да публикуват снимки и/или видеоклипове в уебсайтове и профили в социални мрежи.

Тържественото честване на Деня на миньора в Деня на Успението на Св. Иван Рилски