Икономическият и социален съвет (ИСС) на България ще отбележи 10 години от своето създаване на 2 декември 2013 г. (понеделник), от 14.00 ч., в зала „Средец” на Шератон София хотел Балкан.

Официални гости на събитието ще бъдат Президентът на РБ Росен Плевнелиев, Анри Малос - президент на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК), Алиосман Имамов – заместник-председател на 42-то Народно събрание, Даниела Бобева - заместник министър-председател, и Кристиан Вигенин - министър на външните работи.

В рамките на тържественото отбелязване на годишнината ще се проведе церемония по връчване на почетния знак на ИСС за принос към развитието на гражданското общество в България, след което ще се проведе европейски граждански дебат на тема „По-силна Европа за гражданите“. В дебата ще се включат членове на ИСС, народни представители, членове на правителството, представители на държавни и обществени институции, на неправителствени организации и на научните среди.

Дискусията ще бъде открита с въвеждащи изказвания на Божидар Данев – изпълнителен председател на БСК и член на ИСС, и на Лука Жайер – президент на група III „Други интереси“ на ЕИСК.

***

На 10 декември 2003 г. България стана първата страна от 12-те нови държави - членки на Европейския съюз, която създаде Икономически и социален съвет по модела на ЕИСК. През изминалите десет години българският ИСС извоюва своето място сред водещите съвети в ЕС, чийто опит и постижения са пример за добра практика за развитие и утвърждаване на модела на организираното гражданско общество. Особено ценни са оценките, които България и нейният ИСС получават от страна на ЕИСК. Свидетелство за това е, че на посещение в страната ни са били всички президенти на ЕИСК за периода 2002-2012 г., а настоящият президент на ЕИСК Анри Малос ще присъства на предстоящото юбилейно честване.

ПРОГРАМА НА ФОРУМА

_____________

Моля, имайте предвид, че по време на събитието ще бъдат направени снимки, видео и/или аудио записи. С участието си в събитието давате на организаторите правото да използват тези материали за некомерсиални цели, включително да публикуват снимки и/или видеоклипове в уебсайтове и профили в социални мрежи.

Честване: 10 години ИСС на България