06.09.2018 - 08.09.2018

Организатор на събитието е Асоциацията на млекопреработвателите в България, член на БСК. 

____

Още древните траки са носели в кожени мехове квасено мляко, и ние, може би не знаем, но думата „йогурт” е тракийска. Именно затова нашият събор носи наименованието „Млечният път на България през вековете”.

България се слави по света с нашето, традиционно кисело мляко, което е с лечебни свойства.

Мандрите в миналото са градени в планините, не само защото там е бил добитъкът, а защото там закваската, бацилът е най-чист, силен и полезен.

Пробиотичната българска закваска се е добивала, това се получава и сега, сутрин рано от росата на тревите ,по Гергьовден, което не става никъде другаде по света.

Откритието на д-р Стамен Григоров за съдържанието на лечебната бактерия „Лактобацилус Булгарикус” е признато в цял свят, с изключение на една страна от Европа....

И днес качеството и вкуса на родното българско кисело мляко и млечни продукти са ненадминати.Не случайно всяка сутрин 60 милиона японци закусват с кисело мляко, направено с българската бактерия.

Луковит не бе избран случайно за център наТретия Национален събор „Млечният път на България през вековете“. Тук традицията, съвременното производство на млечни продукти, чистотата на природата и амбицията на хората са най-силни.

На Третия национален събор „Млечният път на България през вековете“ млекопреработватели, мекопроизводители, производители на закваски, на машини, на хляб, вино и земеделски производители на различни видове храни ще покажат своите продукти, които всички посетители ще могат да вкусят и да им се насладят. На специална демонстрационна зона шоуменът Иво Танев ще приготвя млечни вкусотии, а фирми от млекопреработвателния бранш ще демонстрират как може да се прави кисело мляко в йогортиера и в домашни услови, как може да се събира сено, да се доят овце. Организаторите са помислили и за най-малките, като ще бъде направена кулинарна школа „Детски млечни вкусотии“. На Третия конкурс „Млечният вкус“ жените от региона на Луковитско ще представят ястия с мляко и млечни продукти и те ще бъдат оценявани от експертно жури.

Любителите на природата ще могат да се пренесат в древността на траките и обитателите по тези земи, като посетят пещера Проходна, Карлуковския капрстов комплекс, Ъгленското карстово плато.

Мегданът ще бъде огласяван с български народни песни и танци на различни фолклорни и танцови състави.

Празникът на 6, 7 и 8 септември предстои да поднесе много изненади и настроение, но само ако бъдете част от него.

За контакт:

Магдалена  Апостолова
Асоциация на млекопреработвателите в България
GSM:0886422724
E-mail:magiap@abv.bg
www.milkbg.org

_____________

Моля, имайте предвид, че по време на събитието ще бъдат направени снимки, видео и/или аудио записи. С участието си в събитието давате на организаторите правото да използват тези материали за некомерсиални цели, включително да публикуват снимки и/или видеоклипове в уебсайтове и профили в социални мрежи.

Трети национален събор „Млечният път на България през вековете“