30.08.2022

Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия организира специално за представителите на малкия и среден бизнес у нас „Информационен ден за Възможностите по плана за възстановяване за МСП“ изцяло онлайн на 30 август от 11.00 часа, който ще представи подробности около мярката „Технологична модернизация“ - първата по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и ще се изпълнява от Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ (ГД ЕФК) към Министерството на иновациите и растежа.

Благодарение на нея в българския бизнес ще бъдат инвестирани общо 260 милиона лева, а размерът на безвъзмездната финансова помощ може да достигне до между 180 000 до 700 000 лв. – в зависимост от размера на предприятието.

Събитието ще бъде открито от г-н Атанас Пеканов, служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства, и г-н Александър Пулев, служебен министър на иновациите и растежа, г-н Бойко Таков, изпълнителен директор на ИАНМСП, а специално участие ще вземе г-жа Илияна Илиева, главен директор на ГД ЕФК, както и експерти на дирекцията. Информационният ден ще представи най-важната информация относно кандидатстването по програмата, което се извършва изцяло онлайн до 21 септември.

При интерес, следва да бъде направена регистрация за събитието тук.

След успешна регистрация, всеки регистриран потребител ще получи имейл за потвърждение с данните за достъп до събитието.

Относно процедурата:

Процедурата е насочена към компании в четири от икономическите сектори на страната – C (Преработваща промишленост), Е (Доставяне на води; Канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване), J (Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения) и M ( Професионални дейности и научни изследвания). Това са предимно производствени фирми – за лекарства, компютри или оптични материали, храни, напитки, облекла и др. Допустими са още предприятия, които се занимават със събиране и обезвреждане на отпадъци или с рециклиране на материали, филмови и телевизионни студиа, радиа, телевизии и информационни агенции, както и компании с архитектурна, инженерна или научно-изследователска и развойна дейност. Задължително условие е те да са регистрирани не по-късно от 31 декември 2019 г. Трябва и да са реализирали годишни нетни приходи от продажби за последните три години в размер на над 210 000 лв. за микро, над 750 000 лв. за малките и над 3 млн. лв. за средните предприятия.

Минималният размер на безвъзмездната помощ по програмата е 35 000 лв. Максималният е диференциран в зависимост от големината и нуждите на дружествата. Ако са микро, могат да заявят най-много 180 000 лв. Таванът за малките е 350 000 лв., а за средните – 700 000 лв. Със средствата могат да се купуват например машини с автоматизирано управление, роботи или системи за дигитален контрол на процесите. Съфинансирането е до 50%.

Срокът за подаване на проектите до 21 септември 2022 г. включително. Това става изцяло електронно през системата ИСУН 2020, в която беше разработен нов модул за НПВУ. Всички необходими документи може да бъде намерена на следния интернет адрес: https://mig.gov.bg/naczionalen-plan-za-vazstanovyavane-i-ustojchivost/. На Фейсбук страницата на ГД ЕФК е публикуван още клип с необходимите стъпки за попълване на формуляра и подаване на предложенията.

До края на годината по Плана за възстановяване и устойчивост се очаква да стартира още една процедура за подкрепа на производствените инвестиции – за изграждане на ВЕИ и съоръжения за съхранение на енергията. Бюджетът й ще е 200 млн. лв. През 2023 г. по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ със 119 млн. лв. ще бъдат подпомогнати семейните компании и тези в творческите индустрии и занаятите.

 

_____________

Моля, имайте предвид, че по време на събитието ще бъдат направени снимки, видео и/или аудио записи. С участието си в събитието давате на организаторите правото да използват тези материали за некомерсиални цели, включително да публикуват снимки и/или видеоклипове в уебсайтове и профили в социални мрежи.

Информационен ден за възможностите по Плана за възстановяване и устойчивост за МСП