28.06.2023

Дискусия на тема „Качествени работни места и как да ги създадем“ ще се проведе на 28 юни 2023 г., от 15:00 до 16:30 часа, в Дома на Европа (ул. Раковски 124, София), както и онлайн в Zoom.

Сред панелистите е Мария Минчева – зам.-председател на БСК. Ще участват още Ивайло Калфин - изпълнителен директор на Eurofound (Европейскатафондация за подобряване на условията на живот и труд), Антон Касел - началник на кабинета наеврокомисарятза работните места и социалнитеправа Никола Шмит (online), Иванка Шалапатова - министърна труда и социалнатаполитика, Светлозар Петров - главен изпълнителен директор на Jobtiger, Пламен Димитров - президент на КНСБ, д-р Мария Трифонова - гл. ас. Катедра "Икономика и управление по отрасли" в Софийския университет, научен сътрудник към програма "Енергетика и климат" на Центъра за изследване на демокрацията (online). Модератор ще е Георги Готев, зам.-главен редактор на EURACTIV.com, издател на EURACTIV България.

Европейската комисия обяви 2023 г. за Европейска година на уменията, като посочи: Тази година е посветена на това да помогнем на гражданирш да придобият правилните умения за качествени работни места и да помогнем на компаниите, по специално на малките и средните предприятия, да се справят с недостига на умения в ЕС.

Анализът на данните от Европейското телефонно проучване на условията на труд показва, че недостигът на работна ръка е особено разпространен в секторите с ниско качество на работните места. В него се установява, че секторът на здравеопазването е най натоварен, следван от транспорта, селското стопанство, търговията и хотелиерството

Въпреки че инициатива като Европейската година на уменията е добре дошла и че подобряването на уменията със сигурност може да допринесе за справяне с недостига на работна ръка, те не са панацея. За ефективното справяне с тези предизвикателства е необходимо ясно разбиране на причините за недостига на работна ръка в конкретни сектори и професии, както и на политиките в сектора.

Тази конференция, организирана от EURACTIV България съвместно с Eurofound, ще събере заинтересованите страни за задълбочен дебат относно начините за създаване на качествени работни места.

Работните езици на конференцията са български и английски. Ще бъде осигурен симултанен превод.

РЕГИСТРАЦИЯ

_____________

Моля, имайте предвид, че по време на събитието ще бъдат направени снимки, видео и/или аудио записи. С участието си в събитието давате на организаторите правото да използват тези материали за некомерсиални цели, включително да публикуват снимки и/или видеоклипове в уебсайтове и профили в социални мрежи.

Дискусия на тема „Качествени работни места и как да ги създадем“