19.09.2023

Петото издание на тематичното събитие Robotics Strategy Forum 2023 ще се проведе на 19 септември в зала “Джон Атанасов” на “София Тех Парк” и ще отрази водещите тенденции на световната технологична арена, и отражението им в България. Двете се преплитат, защото изминалата година беше една от най-динамичните както за развитието на технологиите, така и за българската икономика.

От една страна появата на ChatGPT доведе до невиждан интерес към изкуствения интелект по целия свят и приложението спечели над 100 млн. ползватели. Обаче не всички посрещнаха технонологията с ентусиазъм – много компании ограничиха ползването на ChatGPT, а политически решения доведоха дори до временната му забрана в Италия. 

Ключови моменти от българската индустрия

Същевременно, България стана домакин на първият по рода си институт по изкуствен интелект в Източна Европа – INSAIT. Освен това, България беше първа по ръст на износа в ЕС и няколко поредни месеца беше лидер в Съюза по ръст на промишленото производство. Наши проучвания показват, че българските компании продължават да инвестират както в машинния си парк, така и в дигиталната си инфраструктура. Въпреки това, пред българската икономика има множество предизвикателства  – промишленото производство забавя ръста си през 2023 г., липсват големи стратегически инвестиции, а по данни на SonicWall България е в топ 10 на държавите, тагретирани от malware атаки в света.

Ще успее ли българската промишленост да се възползва от технологичния прогрес и да избегне големите предизвикателства? Развитието на тези тенденции ще бъде обсъдено в панелната част на събитието. Дискусионните панели ще са четири и са в следните тематични направления:

  • Какъв е тренда на българското производство?
  • Какви са предизвикателствата за киберсигурността в българските фабрики и IIoT устройства?
  • Изкуственият интелект в индустрията – какви са възможностите за оптимизация на ресурсите и подобряване на ефективността?
  • Какви умения създава и какво трябва да създаде образователната система за бъдещето?

Перспективите си в тях ще споделят професионалисти с богат опит като Георги Грозданов от “Фесто Производство”, Георги Арабаджиев от “Гига Аутомата”, Калоян Георгиев от “Шнайдер Електрик България”, Митко Василев от “АлфаСтар Венчърс”, Петър Статев от “София Тех Парк”, Пламен Мандаджиев от “Диаматикс”, Петър Шарков от “Училищна Телерик Академия” и други. 

Как протече предното издание на Robotics Strategy Forum – (ВИДЕО)

Очаква ви експо с над 40 робота, системи и проекти

Освен панелните дискусии, събитието ще разполага с богата изложбена част. Техниката и машините, които ще могат да се видя там включват: бионичните роботи на “Фесто Производство”, колаборативните роботи на “Гига Аутомата” и новите им разработки в областта на автономното задвижване, обучителни роботи на “ФАНУК България”, както и  индустриалните проекти на “Аутоматикс”. Освен професионалните решения, събитието ще покаже и образователни проекти на роботи и умни решения, изработени от ученици и студенти, участващи в двата сезона на PARA Robotics Incubator, както и от членове на клубовете по роботика в училища и университети в София и Пловдив.

По време на форума зрителите ще могат да чуят и финалните презентации на десетте екипа, които взеха участие във втория сезон на инкубатора по роботика. Един от десетте проекта ще спечели голямата награда от 5 хил. лв. на Сдружението.

Корпоративни спонсори на събитието са най-големите компании в сферата на роботиката, автоматизацията и промишлените иновации – “Фесто Производство”, “Шнайдер Електрик България”, “ФАНУК България”, “Страйпс Груп” и “Гига Аутомата”.

Институционални партньори на форума са: ИАНМСП, София Тех Парк, направление “Дигитализация, иновации и икономическо развитие” към Столична община, Американска търговска камара в България, Фондация „Америка за България“, БЕСКО, Българска стопанска камара, Клъстер “Мехатроника и Автоматизация, Българска асоциация на електротехниката и електрониката, Фондация „Приложни изследвания и комуникации”, Enterprise Europe Network България.

Водещ на събитието ще бъде Георги Ненов, създател на един от най-слушаните подкасти в България – “Свръхчовекът с Георги Ненов”.

Безплатни билети могат да бъдат запазени на: https://robostrategy2023.para.expert/ 

_____________

Моля, имайте предвид, че по време на събитието ще бъдат направени снимки, видео и/или аудио записи. С участието си в събитието давате на организаторите правото да използват тези материали за некомерсиални цели, включително да публикуват снимки и/или видеоклипове в уебсайтове и профили в социални мрежи.

Robotics Strategy Forum 2023