06.10.2023

Делегацията на българските социалисти в ЕП организира дискусия "Готови за бъдещето? Демографската картина - цената на неравенствата" на 6 октомври, от 10.00 часа, в София Ивент Център (Мол "Парадайз", ет. 3). Входът е свободен.

Социалистите посочват в поканата за събитието, че демографската трансформация е оценена от Групата на Прогресивния алианс на С&Д в ЕП като едно от основните предизвикателства пред бъдещето на Европа, с ниво на сложност, сравнимо със зеления и цифровия преход.

В България вече има 167 напълно пусти населени места, а 592 са с един или двама жители. Всеки ден изчезва едно село, всяка седмица един малък град, всеки месец един средно голям град и всяка година един голям град с мащабите на областен център. Ако тази тенденция не бъде пречупена, до средата на века страната ни ще наброява около 5 млн. души, а делът на населението над 65-годишна възраст ще достигне близо 40 на сто.

"Голяма част от мерките, които днес въвеждаме, са временни и палиативни. Нужни са задълбочен дебат и всеобхватна промяна в общественото мнение, кардинални хоризонтални решения в бюджета, икономиката, социалната политика, здравеопазването и образованието. Необходимо е темата да стане приоритет на ниво президент, министър-председател и Народно събрание. Важно е постигането на политически консенсус по националната ни стратегия за справянето с демографската катастрофа, така че всяко следващо правителство да следва начертания път, за да я има България. Въпрос на избор е да направим социална промяна сега - знаейки, че е спешна и плашеща, но все пак - още възможна.", категорични са българските социалисти в ЕП.

Събитието ще бъде открито от вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, Сергей Станишев и Петър Витанов, а с видеообръщения ще се включат заместник-председателят на ЕК за демокрация и демография Дубравка Шуица и вицепрезидентът на Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Рована Плъмб. Елена Йончева ще обобщи първата част и ще представи своите коментари.

Като основен говорител в дискусията е поканен доц. д-р Георги Бърдаров, заместник-декан на Геолого-географския факултет към СУ "Св. Климент Охридски", а демографската прогноза до 2040 г. ще бъде представена от гл. асистент д-р Борис Казаков от БАН. За икономическите, социалните, регионалните и информационните неравенства ще говорят Антоанета Иванова - председател на УС на Национална мрежа за децата, Цветелина Пенкова - член на ЕП, Димитър Бранков - съветник на председателя на БСК, Любослав Костов - вицепрезидент на КНСБ, директор на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ, както и социологът Чавдар Найденов.

На форума се очаква да бъдат предложени решения за демографските проблеми пред страната, както и конкретни мерки в Бюджет"2024 в областите здравеопазване и образование от Радина Велчева - основател на фондация "Искам бебе", д-р Мефтуне Шефкетова - ръководител на Центъра за асистирана репродукция в Аджибадем Сити Клиник, ДКЦ Токуда, д-р Александър Кобаков - началник на Диагностично-консултативен блок по АГ в МБАЛ "Света София", проф. д-р Милена Георгиева - Института по молекулярна биология, БАН, Христо Монов - Дружество на психолозите в България, Йорданка Бенова-Ананиева - заместник-кмет на община Бургас и Стефан Кръстев - заместник-кмет на община Перник.

Модератори на втория и третия панел в петък ще са Калоян Паргов и д-р Таня Андреева. Димитър Ганев ще представи социологическо проучване по темата, проведено през месец септември от Изследователски център ТРЕНД.

 

_____________

Моля, имайте предвид, че по време на събитието ще бъдат направени снимки, видео и/или аудио записи. С участието си в събитието давате на организаторите правото да използват тези материали за некомерсиални цели, включително да публикуват снимки и/или видеоклипове в уебсайтове и профили в социални мрежи.

Дискусия: