17.10.2023

Българска стопанска камара (БСК) и Българска Асоциация Кръгов Текстил (БАКТ) организират кръгла маса, посветена на важните теми в сектора на събирането, оползотворяването и рециклирането на текстилни изделия. Събитието ще се проведе на 17 октомври 2023 г., от 9.30 до 13.00 часа, в хотел Интерконтинентал, София.

Основната цел на това събитие е да определи конкретните мерки и стъпки, насочени към въвеждането на устойчив модел за управление на текстилните отпадъци в България. Предстоящата експертна дискусия е с важно значение за разработването на ефективно и работещо решение при изграждане на национална система за разделно събиране на ненужен текстил, тъй като за първи път събира заедно заинтересовани страни от целия сектор.

Кръглата маса ще изиграе ролята на платформа за експертни мнения и обективни данни, които разглеждат потенциалните пътища за прилагане на принципа на разширена отговорност на производителите и представяне на най-добрите международни практики в сектора. БСК и БАКТ си поставят амбициозната цел да се положат основите и на определянето на рамка на цялостна Стратегия за управление на текстила в България, за каквато се говори от години и е нужно да бъде създадена и приета.

В събитието ще участват заместник-министърът на околната среда и водите Николай Сиджимов и експерти от МОСВ, членове на екипа на еврокомисаря по околна среда Виргиниюс Синкявичюс, представители на Европейската конфедерация на рециклиращите индустрии (EuRIC), Европейската агенция по околна среда (ЕАОС), експерти от различни европейски държави с опит по темата, както и участници от национални и местни институции, индустриални и бизнес организации, НПО, текстилни производители и търговци. Поканени са всички заинтересовани страни в сектора в България.

Повече информация за темите и участници ще намерите в приложената ПРОГРАМА.

_____________

Моля, имайте предвид, че по време на събитието ще бъдат направени снимки, видео и/или аудио записи. С участието си в събитието давате на организаторите правото да използват тези материали за некомерсиални цели, включително да публикуват снимки и/или видеоклипове в уебсайтове и профили в социални мрежи.

Eкспертна кръгла маса: