Прочетено: 1256

Иван Велков - член на УС на БСК и председател на БГФМА, участва в Българо-китайски бизнес форум в Шанхай. Събитието се провежда в рамките на официалното посещение на българския президент Румен Радев в Китай в периода 1-5 юли 2019 г.

Вчера представители на българския бизнес участваха в сесия по време на Световния икономически форум в Далиен, посветена на диалога между китайските държавни предприятия и българската власт.

Президентът на Република България Румен Радев бе основен гост на сесията. В изказването си на форума българският държавен глава открои активния политически диалог между институциите на България и Китай, както и високото ниво на доверие между двете държави. Румен Радев призова това доверие да се материализира в интерес на гражданите и бизнеса чрез проектите на инициативата „Един пояс, един път“ и многостранното партньорство в рамките на инициативата „17+1“.

„През нашата територия трябва да минат железопътни връзки, магистрали, воден транспорт, необходима е модернизация на пристанища и на летища. Надявам се, че с помощта на китайските инвестиции това може да стане по-бързо“, подчерта президентът. По думите на Румен Радев със стратегическото си разположение, квалифицираната работна ръка и благоприятната за инвеститорите данъчна политика България е естествен избор за реализацията на успешни проекти. 

Държавният глава изброи и добрите примери в българо-китайските икономически отношения и взаимния интерес от тяхното последващо развитие. Той информира, че най-големият туристически оператор в Китай използва софтуер, произведен от българска компания.

Според Румен Радев обаче не можем да говорим за сериозни проекти в инфраструктурата, за инвестиции и мащабно сътрудничество ако няма пряка авиолиния, която да свързва двете държави. Президентът призова и за изграждането на съвместен българо-китайски научно-изследователски и иновационен център, който да „постави двустранното сътрудничество на пистата на високите технологии, конкурентоспособността и високата добавена стойност“.

Той наблегна и на сектори като автомобилна промишленост, селско стопанство, информационни технологии и комуникации. София според Forbes е сред първите 10 като място за създаване и разработване на стартъп компании.

От страна на китайското правителство участие взе ръководителят на State owned Assets Supervision and Administration Commission (SASAC), организация която координира работата на 85 държавни предприятия в Китай. Китайски държавни компании от секторите нефтена промишленост, енергетика, строителство, селско стопанство, хранителна промишленост, култура и образование, туризъм, туристическа инфраструктура взеха отношение по темата.

Ръководителят сподели, че организацията подкрепя поредица от проекти в рамките на Инициативата 16+1. SASAC е готова да работи и с България.