Прочетено: 704

Нова ТВ, 24.08.2017 г.

Франция иска премахване на предимствата при наемането на работници от Източна Европа. Това е една от основните теми, които президентът Еманюел Макрон обсъжда по време на обиколката си в Европа.  

Един от страховете на западноевропейците е да не им вземем хляба, като работим по-евтино. Идеята на френския държавен глава е за една и съща работа да се плаща еднакво. 

Според сегашното законодателство, ако български работник е командирован за дълго време в страна от ЕС, той се осигурява по българските правила. Тоест - осигуровките му са 18,8% от дохода. И шефът му ги плаща в България. 

Но ако предложенията на Макрон бъдат приети, след година работа в друга страна-членка българският шеф ще трябва да плаща по стандарта на съответната държава. За Франция, например, това са 38% осигуровки. Които ще отиват в хазната на Париж. 

Българският бизнес вече реагира на идеята. Според превозвачите, ако промените се приемат, между 50% и 70% от фирмите ще фалират. Данните на националната статистика сочат, че почти 52 хиляди души са международни шофьори на тирове. 

Макрон смята, че западните социални системи имали нужда от равенство. Според предприемачите пък, въпросът бил принципен: ако ще важи "равен труд-равна заплата" да важи и другото - "еднакви печалби за една и съща свършена работа".  

Безработицата във Франция се задържа на рекордни за страната нива в последната година. Макрон обещава до края на мандата си да я намали от 9,5% сега до 7% след пет години. Във Франция са командировани около 300 хиляди работници от цяла Европа. Най-вече от Полша, Унгария, Потругалия, Испания, Румъния и България. 

Междувременно, на визитата си в Букурещ Макрон срещна подкрепата на румънския си колега Клаус Йоханис. 
 
"Директивите на ЕС относно „изпратените работници“ трябва да бъдат подобрени и изяснени. От една страна има недоволство във Франция относно недекларираните работници. От друга страна има мнозина в Източна Европа, в Румъния, които искат да работят във Франция, Германия и Испания", коментира президентът на Румъния.

Той беше категоричен, че намерението му страната да влезе в Шенген остава непроменено.  

Какво означава терминът "социален дъмпинг" и как ще се отрази на българския работник, ако държавата ни подкрепи идеите на Еманюел Макрон? Гледайте във видеото. 

Репортери: Велина Сашева, Калина Влайкова