29.08.2017

Предложението за промяна на директивата е атака срещу единния пазар и подкопава конкурентната позиция на чуждестранните доставчици на услуги

БСК настоява за запазване на действащата Директива 96/71/ЕО за командироване на работници в настоящия й вид. Директивата, заедно с допълнителната директива за прилагането й, осигуряват необходимата рамка за гарантиране на свободното предоставяне на услуги в целия ЕС, като същевременно адекватно защитават командированите работници.

Предложението за промяна на директивата е атака срещу единния пазар и подкопава конкурентната позиция на чуждестранните доставчици на услуги. Ако промените бъдат приети, това би попречило на трансграничната търговия и, следователно – на общия растеж и създаването на работни места, както и на сближаването в ЕС.

Съгласно основните правила на Единното европейско пространство и на Договора за функциониране на ЕС, компетентността за определяне на правила за възнагражденията се носи от всяка държава-членка на ЕС. Всяко отклонение от тези принципи ще постави под въпрос самите устои и бъдещо развитие на ЕС. Въвеждането на протекционистки мерки под знака на "реформиране" на трудовия пазар в ЕС и борба със „социалния дъмпинг“ е стъпка към дезинтеграция на Единния пазар, селективно прилагане на правилата към новите държави-членки и отказ от конкуренцията.

Подобно грубо вмешателство в националното законодателство на отделните страни отваря вратата за бъдещи претенции, вкл. поставянето последователно на въпроса за „данъчен дъмпинг“, „осигурителен дъмпинг“, „здравен дъмпинг“ и т.н., а това би срутило фундамента на общия европейски пазар и поставя под съмнение замисъла на неговите създатели.

Политическите обещания не трябва да бъдат за сметка на свободния европейски пазар и конкуренцията. Подобни ключови решения не могат да се взимат, без да е налице консенсус сред заинтересованите страни, както на национално, така и на общоевропейско ниво.

 

Дата: 29.08.2017

Източник: БСК

Прочетено: 3338