Прочетено: 1282

Bloomberg TV, Бизнес старт

Посоката, която Министерството на финансите е предприело, за въвеждане на мерки за подпомагане на правилното събиране и отчитане на плащанията, е много добра. Необходим е ясен бизнес проект обаче как да бъдат спазени изискванията в определените срокове. 31 март като такъв е невъзможен. Това казаЯсен Танев, Българска асоциация за развитие на бизнес софтуер, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Коментара си гостът направи по повод на обнародваните промени в Наредбата за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти, според които търговците, регистрирани по ДДС, ще имат 6 месеца, за да сменят или пренастроят своите фискални устройства.

Танев посочи, че определените срокове са невъзможни, тъй като се говори за подмяна на 250 хил. фискални устройства през 2 хил. сервиза. Според него броят хора, ангажирани с подмяната, е недостатъчен и не само това е пречката.

„Процедурата по обновяване на касовия апарат отнема няколко дни. Той се движи между сервизи, производители и потребители. Това би трябвало да е безплатно или поне по-евтино, но може да се окаже дори по-скъпо, защото няма да я има гаранцията, а ще се загубят и дни по административни дейности. Сериозните бизнеси, които са инвестирали в технология, която е частично направена по техни нужди, ще трябва да направят промяната по тяхната мярка. Това означава, че бизнесът трябва да получи и тества версиите, да ги инсталира и да обучи персонала си. Това трудно би могло да се случи в определените срокове“.

Танев добави, че всички бизнес единици ще бъдат засегнати от промените. Броят им възлиза на 380 хил., поясни той.

Като конкретни предложения на Българската стопанска камара и бизнеса той постави срокът за регистрация на всички нови фискални устройства да тече до 31 март, както е заложено.

„До този момент ще е възможно всички производители да са направили устройства, които да са вече изпитани, и бизнесът да може да избира в конкурентна среда“.

Гостът добави, че е важно и до тази дата да се направят нови и да се продължат съществуващите, но с по-висока чуваемост, работни групи.

„Представителите на бизнеса, които добре познават работата си, трябва да имат възможност да обсъдят с Министерството на финансите и Националната агенция по приходите какви, според тях, са пропуските, направени в Наредбата, и как те биха се отразили върху фиска“.

Като наложително до 31 март той посочи и създаването на нова и по-модерна наредба, в която да са включени и електронните магазини.

„Така до края на 2019 г. би имало една модерна, добра, приложима и с по-ниска административна тежест, но по-висока ефективност наредба, която да приложи бизнесът“.

Вижте целия разговор във видео материала.