Прочетено: 356

бТВ, Тази събота

Оставката на Бисер Петков е изненада и за синдикатите, и за работодателите

Това заявиха в студиото на "Тази събота" по БТВ председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов и зам.-председателят на БСК Димитър Бранков. Двамата бяха категорични, че гадаят за причината.

Димитър Манолов се опита да обясни оттеглянето на социалния министър в "по-широк политически контекст". Според него е било нормално да има напрежение след местните избори и някой трябва да "даде фира" и да стане "курбан". В случая това е Бисер Петков, макар че регионалният министър също е бил на мушка и е било "по-логично" да се оттегли заради режима на водата в Перник. Министър Аврамова обаче има по-голямо политическо значение от Петков, смята Манолов.

Бранков отбеляза, че е имало много проблеми с трудовото законодателство като този с болничните, но не смята, че това е било причината да подаде оставка и категорично не е виновен за провала на мерките в тази област.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

"Бисер Петков имаше много душмани в правителството и в министерството", заяви председателят на КТ "Подкрепа", който отбеляза, че е нормално да има напрежение между социалния и финансовия министър, защото единият "държи баницата", а другият иска да я раздава.

Работодатели и синдикати в лицето на Димитър Бранков и Димитър Манолов дадоха много висока оценка на Бисер Петков като министър – над 5 по шестобалната система.

Като наследници на Петков в момента се спрягат Деница Сачева и Зорница Русинова. Според Манолов най-вероятно Сачева ще стане новият министър на труда и социалната политика, а Бранков не даде своята прогноза.