Дата: 30.11.2019

Източник: bTV

Прочетено: 2038

бТВ, Тази събота

В петък следобед, както по традиция се случва у нас, премиерът Борисов поиска оставка и я получи. От вчера социалният министър Бисер Петков вече не е министър. Това се случи с него преди година и половина, случва се и сега.

Петков бе избран за социален министър на 4 май 2017 г. През 2011 г. беше назначен от парламента за управител на Националния осигурителен институт. 4 години по-късно става министър.

Бил е и заместник-председател на Комисията за финансов надзор. През лятото на 2018 г. той подаде оставка заради протестите на майките на децата с увреждания. Причината бе "невъзможността да овладее създалото се напрежение".

Тя бе втората за кабинета "Борисов 3". Преди него кабинета напусна здравният министър Николай Петров. Оставка за кратко хвърли и енергийният министър Теменужка Петкова, но и нейната, както и тази на Бисер Петков бяха отхвърлени от министър-председателя. Сега обаче така или иначе оставката му е депозирана.

Тази оставка обаче е изненада и за синдикатите, и за работодателите. Това заявиха в студиото на "Тази събота" председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов и зам.-председателят на БСК Димитър Бранков. Двамата бяха категорични, че гадаят за причината.

Димитър Манолов се опита да обясни оттеглянето на социалния министър в "по-широк политически контекст". Според него е било нормално да има напрежение след местните избори и някой трябва да "даде фира" и да стане "курбан". В случая това е Бисер Петков, макар че регионалният министър също е бил на мушка и е било "по-логично" да се оттегли заради режима на водата в Перник. Министър Аврамова обаче има по-голямо политическо значение от Петков, смята Манолов.

Бранков отбеляза, че е имало много проблеми с трудовото законодателство като този с болничните, но не смята, че това е било причината да подаде оставка и категорично не е виновен за провала на мерките в тази област.

"Бисер Петков имаше много душмани в правителството и в министерството", заяви председателят на КТ "Подкрепа", който отбеляза, че е нормално да има напрежение между социалния и финансовия министър, защото единият "държи баницата", а другият иска да я раздава.

Работодатели и синдикати в лицето на Димитър Бранков и Димитър Манолов дадоха много висока оценка на Бисер Петков като министър – над 5 по шестобалната система.

Като наследници на Петков в момента се спрягат Деница Сачева и Зорница Русинова. Според Манолов най-вероятно Сачева ще стане новият министър на труда и социалната политика, а Бранков не даде своята прогноза.