Прочетено: 752

БНТ, 18.01.2020 г.

 

Българската стопанска камара поиска пълна отмяна на забраната за извънреден труд чрез поправка в Кодекса на труда. Синдикатите се обявиха против, а КТ "Подкрепа" и излезе с контрапредложение - работодателите да заплащат първите 10 дни от болничните.

Отпадане на тавана за извънреден труд и увеличаване на часовете от 150 ч. на 300, предлага БСК.

Жасмина Саръиванова - БСК: При този недостиг на квалифицирани кадри е много по-добре за един работодател да има възможността да използва потенциала на онези работници и служители, които вече работят при него.Тези промени няма да доведат до неспазване на межудеседмичните, на междудневните почивки и по никакъв начин не са в противоречие както с международни актове, така и с минималните трудови стандарти.

Според бизнеса, така ще се даде възможност и на самите работници да получават допълнителни доходи, ако са съгласни да полагат извънреден труд.

От КТ "Подкрепа" са категорично против увеличението на извънредния труд.

И дадоха пример.

Ваня Григорова - КТ " Подкрепа": Какво се случи миналата година? В градския транспорт в София имаш поредица от инциденти, които бяха в следствие на тежката преумора на шофьорите. Извънредният труд не засяга само конкретния служител, той засяга цялото общество и ние трябва да го разберем и да положим усилия това да не се случи.

От "Подкрепа" излязоха с контрапредложение за промяна на трудовото законодателство.

Ваня Григорова - КТ " Подкрепа": Ако те продължават да искат увеличаване на експлоатацията, то нека не забравяме, че по отношение на болничните ние искаме те да заплащат първите 10 дни, по 100 процента на ден.

През ноември след създалото се напрежение, лично с намесата на премиера Бойко Борисов беше спряно предложението първият ден от болничните да се заплаща от работника.

Стопанската камара не е съгласна работодателите да плащат болничните.

Бизнесът продължава да настоява първите три дни от болничните да са за сметка на НОИ.

Димитър Бранков: Аргументът е разбираем. Става дума за вноски, които работодателите вече са платили за този риск и съответно за краткосрочно обезщетение. Предложенията, които сме отправили, са интеграция на регистрите на трудовите договорите и осигурените лица, заедно с издадените болнични, така че да бъде ясна ситуацията по икономически дейности, ако щете за всяко едно населено място в България.

Каква ще е съдбата на болничните и извънредния труд ще реши правителството, а окончателното решение, след дебат в Тристранния съвет, ще вземе парламентът.