Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация 

- Каква е Вашата гледна точка към ресурсата енергия? 

- Световният енергиен сектор е изправен пред редица предизвикателства. Все повече усилия се насочват към производството на възобновяема енергия и разработката на алтернативни горива. Страната ни не трябва да изостава от този процес. Членовете на Българската петролна и газова асоциация разработват нови технологии за мобилност. Важно е при изпълнението на европейските директиви да аргументираме позициите си да не ни се налагат неизпълними условия, които биха оскъпили горивата. Има обаче мерки за опазване на околната среда, които са неизбежни, дори и да оскъпят производството. Това трябва да се обясни подробно и задълбочено на българските потребители. 

- С каква мисъл започнахте днешния работен ден? 

- В Асоциацията работим над много неща паралелно. Диалогът с държавните институции е всекидневен, ангажирани сме и в работни групи за оценка и изработване на ново законодателство. Кореспондираме с партньорски организации, опитваме се да решаваме проблемите на нашите членове. 

- Как се променя браншът? 

- Секторът претърпя сериозно развитие в последните 20 години, през които съществува Българската петролна и газова асоциация. Подобряването на услугите в нашите бензиностанции е може би най-големият успех, видим за хората. Законодателството също се променя. Последният пример е приемането на секторния закон за горивата. За пръв път има норма, която регламентира този така важен за приходите в хазната бранш.

- Какво малко се знае за Вашата работа? 

- За потребителите “кухнята” на нашата работа едва ли е интересна. Важен е крайният продукт - качествени горива и добро обслужване. В този процес е впрегната огромна „армия” от служители. Да не забравяме, че членовете на Българската петролна и газова асоциация са сред най-големите данъкоплатци в страната. Иначе всеки ден сме изправени пред нови предизвикателства и трудни решения. Не сме просто хора с костюми, които обичат да заседават. 

- Най-вълнуващият работен ден? 

- Всеки ден предлага нова емоция. Както натоварените работни дни, които изглеждат монотонни, така и тези, в които получаваме публични признания. Тази година Българската петролна и газова асоциация навършва 20 години, така че ще имаме много поводи за вълнения. „Рождения си ден” празнуваме с международна конференция, посветена не само на проблемите в сектора, но и на бъдещето пред бранша в европейски мащаб. 

- Ако имате силата незабавно да промените нещо, какво ще е то? 

- Нищо в този сектор не може да се промени с магическа пръчка. Трябва да има чиста конкурентна среда, лоялни играчи, ясно и справедливо законодателство. Това е важно не само за приходите в бюджета, но и за удовлетворението на всеки потребител.

Дата: 20.06.2019

Прочетено: 745