17.09.2019

 

Горивата в България може да поскъпнат с 5-10 ст. за литър, ако цената на суровия петрол на световните пазари се запази в рамите на 70 долара за барел. Това коментира пред БНТ председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. „Всичко, което се случи не само около Саудитска Арабия, обвиненията срещу Иран и дрънкането на оръжия около Иран, от много време вече предизвика тревога в световната търговия със суров петрол.

Трудно е да се гадае с колко точно би поскъпнал, защото няма аритметична прогресия, която да казва, че 5 долара нагоре в суровия петрол води до 5 стотинки примерно на вътрешния пазар. Българският пазар е малък пазар, той изцяло зависи от това, което се случва в европейски план, така че начинът, по който вървят цените в Европа, предопределя и начина, по който се изменят и в България, но да, ако цените на суровия петрол се запазят на тези нива, това ще даде отражение на вътрешния пазар“, коментира Делчев.

Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация пък коментира в ефира на Нова телевизия, че сегашната ситуация е извънредна за петролния пазар. „От 10 години се занимавам с горива и досега такова нещо не съм виждал. Поскъпването е с над 12-15% за една нощ. Само с една атака с дронове се унищожиха около 5% от световното производство на петрол.

И все още не е ясно за колко време може да бъде възстановено това производство”, посочи той. Относно вероятността за конфликт между САЩ и Иран, експертът смята, че това няма да се случи. „Ако това се случи, това ще бъде най-лошо за всички, включително и за световната икономика. Ще доведе до цени от над 100 долара на барел. Никой няма интерес, това ще доведе до рецесия”, заяви Бенчев.

Дата: 17.09.2019

Източник: в. Земя

Прочетено: 1799