Интервю с Атанас Йорданов -  главен изпълнителен директор на „Карол Инвестмънт“

„Карол Инвестмънт“ ЕАД (Карол) е водещ стратегически консултант в България с над 15 години опит в инвестиционното банкиране. Карол е част от организацията Oaklins – глобален лидер в сферата на сливанията и придобиванията и стратегическото консултиране. В световен мащаб Oaklins разполага с повече от 800 професионалисти и специализирани екипи по индустрии в над 40 страни на 6 континента. За последните 5 години Oaklins има затворени повече от 1500 сделки в сферата на сливанията и придобиванията. 

Атанас Йорданов е главен изпълнителен директор на „Карол Инвестмънт“ и отговаря за развитието на бизнеса за стратегическо консултиране и сливания и придобивания. През последните 16 години той е ръководил и участвал в сключването на инвестиционни и стратегически сделки в Европа и Северна Америка, на стойност над 30 милиарда щатски долара. Преди да се присъедини към екипа на „Карол“ през 2017г., Атанас Йорданов е инвестиционен банкер в световните лидери в индустрията - Goldman Sachs и Barclays Capital в Ню Йорк и Лондон. Той започва кариерата си като финансов анализатор в Morgan Stanley в САЩ. www.linkedin.com/in/atanas-nasko-jordanov/

____________________

Г-н Йорданов, какво представляват сделките по сливания и придобивания и как те насърчават развитието на българския бизнес?

Сделките по сливания и придобивания на бизнеси се осъществяват чрез покупка/продажба на дялове на компании и най-често в бизнес средата те се разделят на следните три групи:

  • привличане на международни стратегически или финансови инвеститори с цел набиране на необходимия капитал за бъдещото разрастване на компанията и/или споделяне на риска при последващото развитие на бизнеса. При тези сделки чуждестранният партньор може да предостави на българския предприемач неговия ноу-хау и достъп до нови клиенти;
  • придобиване/покупка на дяловете на международна компания от страна на българския предприемач с цел развиване на нови пазари в чужбина и/или нови продукти, привличане на ноу-хау и стратегическо позициониране на бизнеса, и
  • продажба на дяловете на бизнеса на международен партньор, което дава възможност на българския предприемач да осребри дългогодишния си труд и/или да набере капитал за нови инвестиционни начинания.

Сключването на успешна сделка по сливане или придобиване и установяването на дългосрочни отношения с международен партньор е добър инструмент, както за разрастване на пазарите и повишаване на производителността на българските компании, така и за осигуряване на свеж капитал за нови инвестиции на българските предприемачи. Това неименуемо води до покачване стойността на бизнеса и до разрастването на българската икономика като цяло.

Какви са предпоставките за сключване на успешна сделка по сливане или придобиване и каква е ролята на консултанта в нея?

Важно е да се идентифицира и в последствие да се привлече подходящият партньор за сътрудничество с дадения български бизнес.

Подготовката и изборът на правилна стратегия при структуриране на сделката са ключови за увеличаване на стойността за българския предприемач. Също така, процесът обикновено отнема време и е важно създаването на правилен екип, който да го управлява, за да не се губи фокус от бизнеса.

Добре позиционираният консултант по сливания и придобивания, със съответния опит и директни международни контакти с потенциалните инвеститори, в голяма степен може да гарантира максимално доброто изпълнение на сделката. 

Как българските предприемачи могат да се свържат с Oaklins и Карол?

Oaklins има глобален екип с местна експертиза. Карол е член на Oaklins International и отговаря за дейностa на организацията в България и всички заинтересовани могат да ни намерят на майл karoll_investment@karoll.bg или на тел: 02/4008 314.

Дата: 20.09.2019

Прочетено: 704