Проф. Красимир Ениманев – председател на Русенската стопанска камара

Проф. полк. д.н. инж. Красимир Ениманев е възпитаник на Математическа гимназия „Баба Тонка“, Русе. Завършил е Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), София по специалността строителен инженер с пълна проектантска правоспособност, както и Икономическия университет във Варна. Има академичен военен курс и е полковник от резерва. Преподавател е в Русенския университет „Ангел Кънчев“, във ВСУ „Черноризец Храбър“- Варна и „Академия за иновации и развитие”-София, с над 200 научни статии, доклади, учебници и др. Доктор на науките, председател на Русенска стопанска камара .

______________ 

- Проф. Красимир Ениманев, готови ли са членовете на Стопанската камара да разширяват бизнеса си, или има пречки, поради които ще го стесняват?

- Големите предприятия в регион Русе искат да увеличат и да разширят своя бизнес, защото няколко от най-важните предприятия, като започнем от Булмаркет, Дунарит, Пристанищния комплекс - тези лидери на русенската икономика извеждат региона напред, както в национално, така и в европейско ниво. Но русенският бизнес се нуждае от работници, които имат добра подготовка и са с добра мотивация за работа. Вторият проблем е лошата инфраструктура, върху която се работи видимо, но резултатът все още е недостатъчен. Третият голям проблем са монополистите, чиито цени (за ток, вода, газ и др.) все още се определят на политическо ниво, а не на пазарен принцип.

- Говорим в конкретика за Русе и региона, тук на място Вашите искания какви са, за да постигате добри резултати в бизнеса?

- Няколко са нашите искания за град Русе. Първо, една добра транспортна система или схема. Второ, отделяне на паркоместа край базите на бизнеса. Трето, намаляване на административния натиск и повече електронизация на административните услуги. Четвърто, подобряване на работата на контролните институции – контролът трябва да е превантивен, а не директно да се пристъпва към високи наказания и глоби – това унищожава бизнеса.

- Вие сте преподавател в университет. Какви са наблюденията Ви - студентите къде искат да се реализират - в големите градове, в чужбина или да останат в Русе?

- Образователната ни система се развива и се стреми да отговори на изискванията на пазара на труда, но това не е лесен процес. Много важна е и мотивацията на младите хора, възможностите за последващата им реализация, както и възможностите за практика по време на обучението. За да покриват разходите си за обучението, младите хора са принудени, докато следват, да работят в сферата на услугите, вместо постепенно да прилагат наученото в реална работна среда, по специалността. А, след като завършат, отиват да работят там, където се плаща най-добре, и това не винаги е свързано с придобитата специалност. Освен това, младите хора отиват там, където има ред. Затова е много важно да имаме добре функционираща администрация, уредена инфраструктура, отлични условия за живот. Само така ще задържим при нас младите хора и няма да ги изпращаме в Австрия, Германия или Франция. Върховенството на закона и развитият бизнес могат да задържат младите в Русе, в България.

Дата: 15.12.2019

Прочетено: 604