Благодарение на инвестициите, безработицата в Шумен спадна от 20 на 3%, казва председателят на Стопанска камара - Шумен 

Стопанска камара - Шумен (www.skshumen.com) е учредена през 1982 г. като икономически съюз на фирми, създаден с цел да обединява и защитава бизнеса в региона. Камарата е колективен член на БСК. В нея членуват над 41 промишлени и търговски фирми от Шумен, Нови пазар, Смядово, Каспичан и др. На територията на областта са упълномощени да поемат функциите на Местен орган на БСК и да защитават на общинско ниво интересите на работодателите:  фирма  “Рулен” ООД - за община Нови Пазар, и „Дибо” АД - за община Велики Преслав. Управителният съвет на камарата се състои от 10 души, с председател Николай Тончев Тончев, изпълнителен директор на «Норд Табак» АД и представляващ „Индустриален парк Шумен“ АД. 

____________________

Стопанска камара – Шумен отчита добра 2019 г. В града, благодарение и на председателя на местната структура на Камарата Николай Тончев. През последните години много добре се развива Индустриален парк – Шумен. Той е съвместна инициатива на Община Шумен и частния сектор. Индустриално-търговската и логистична зона заемат площ от около 2, 400 млн. квадратни метра. В момента изцяло е изградена Зона А, а вече се работи и по изграждането на Зона Б.

През последните години са привлечени няколко големи чуждестранни инвеститори, които започват производствена дейност тук. Николай Тончев е категоричен, че това е огромен плюс за града, общината, а и цялата област. „Ние започнахме да развиваме този проект 2008 – 2009 г. Тогава безработицата в Шумен беше около 20%, а днес е около 3%, така че може да се каже, че шуменската община е с нулева безработица“, коментира Тончев. По думите му, Шумен е добро място за инвестиции, което си личи и от реализираните бизнес проекти. „Бележим ръст и аз се радвам, тъй като не е тайна, че по потребление на промишлен ток сме надминали Варна, която по население е четири пъти по-голям град от Шумен“, допълни той. Според Тончев, много важно за потенциалните инвеститори е състоянието на инфраструктурата. „В това отношение Шумен отстъпва на много от градовете, това е и функция на средствата, които се отпускат на нашия град, защото пътувайки в страната, виждаме градове, в които, както аз казвам, централната власт само слон не е отпуснала“, каза още той.

„В последните две години стана мода във всички общини да се говори за индустриални паркове. Имам чувството, че ще се построят много паркове и ще останат празни, има такива примери в близка Румъния. Преди всичко, трябва да се направи оценка, инвестирайки в такъв индустриален парк, ще се върнат ли парите“, коментира Тончев. По думите му, инвеститорите не искат просто терен, а и квалифицирани хора, подходящ персонал. „Общините трябва не да мислят само как да изградят индустриален парк, а да помислят как да задържат младите хора и как да ги обучат, за да има нужните кадри. Тогава инвеститорите сами ще дойдат“, категоричен е председателят на местната Стопанска камара.

„За всички нас, членовете на БСК, участието и работата в нея преди всичко е предизвикателство, лична отговорност и обществен ангажимент. Преди всичко, през годините сме се стремили да си взаимодействаме с администрацията за подобряване на бизнес средата“, заяви Николай Тончев. По думите му, бизнес средата е доста голямо предизвикателство в България, тъй като по места възможностите за влияние върху нея са малко - основно това се определя от правителството и централната администрация. „Има въпроси, на които не сме намерили решение и към момента, въпреки че през годините много сме работили по тях и сме ги поставяли на най-различни управленски нива. Пример е плащането от бизнеса на „такса смет“. Много често в много общини са приети неадекватни решения, които натоварват изключително много бизнеса за сметка на гражданите, а това е голямо отстъпление от европейското правило, че замърсителя плаща“, коментира още председателя на СК-Шумен. Тончев заяви още, че въпросите, които бизнесът поставя на дневен ред, не касаят само предприятията или предприемачите, а и жителите в съответния град или община. „Нещата са свързани, искам да напомня, че преди всичко хората от бизнеса са големи данъкоплатци и те имат първото право да знаят как се харчат обществените пари и с какви приоритети. Понякога това се прави по безумен начин. Би следвало политиците и администрацията да харчат обществените средства с чувството на добър стопанин, а много често сме свидетели, че това не е така“, каза още Николай Тончев. Той подчерта, че в Шумен БСК има много добро взаимодействие с местната власт, но поради това, че не всички важни въпроси могат да бъдат решени на местно ниво, е нужно и централната власт да обръща повече внимание на темите, които повдига бизнесът. „Стремим се да взаимодействаме с администрацията на всички нива, за да може в кратък период да решаваме проблемите, и то по начин, който да удовлетворява и двете страни. На хората от бизнеса е омръзнало, когато поставят проблем в администрацията, първото нещо, което чуват, е как не може да стане. Да, на нас ни обясняват 30 години как не може, но искаме да чуем как може!“, коментира Тончев. Той е категоричен, че жителите на Шумен и региона, бизнесмени или не, могат да искат още много неща, които трябва да бъдат подобрени – образование, инфраструктура. „Съчувствам на кметска управа, в чийто град инфраструктурата се руши за 10 млн. лв. на година, а той има 2 млн. лв. на разположение. Това е дисбаланс преди всичко на ресурса, а после и в приоритетите“, подчерта председателят на шуменската структура на Камарата.

Тончев отново повдигна дългогодишната тема, обект на полемики между централната и местна власт - за възможността част от средствата от събрани данъци да остават за съответната община. „Общините нямат никакъв интерес за взаимодействие с бизнеса, те не получават от данъците на предприемачите абсолютно нищо и са принудени да се молят на централната власт са финансиране. Ако част от данъците остават в Общината, тя ще е много загрижена за бизнес средата, за да получава повече приходи. Мисля, че сега е моментът да се помисли за известна децентрализация, за да може работещите общини да са в добро състояние“, каза още Николай Тончев. Според него, в град като Шумен е нужно да се обърне и голямо внимание в сферата на образованието, което и пряко, и косвено в близко бъдеще ще се отрази и на бизнеса.

През предстоящата 2020 г. СК-Шумен ще продължи активно да работи за подобряване на бизнес средата в региона и привличане на нови инвестиции. „Аз съм убеден, че Стопанската камара пак ще покаже един много добър резултат през 2020 г. Ние винаги сме показвали, че действително БСК е неправителствена организация, която не се повлиява нито от правителства, нито от партии. Камарата е защитавала само и единствено интересите на бизнеса. Ние просто искаме да си вършим работата. Много хора казват „Вие сте срещу администрацията“ - няма такова нещо, ние бихме желали да работим заедно, съвместно, за да постигнем по-добри резултати“, подчерта още Николай Тончев. Той допълни, че недостигът на работна ръка и квалифицирани кадри е един от основните проблеми, по които трябва да се работи, като приоритет. „Решаването на този проблем преминава през образование, квалификация и внос на работна тъка, разбира се, не на последно място и вдигане на доходите на работещите, което може би ще доведе до връщане в страната на част от българите, които са зад граница“.

Като успешен пример в тази посока той даде реализираният пилотен проект от шуменско шивашко предприятие, в чиято дейност вече са заети работници от Виетнам. До реализацията на този проект се стига и благодарение на активната работа на БСК. „Всички усилия за това си струваха, това е само началото. Мисля, че няма кой и защо да се притеснява, че в България ще има определен брой работници от чужбина. Това може да се реши в един диалог между бизнеса и администрацията“, каза още Николай Тончев.

 

_______________

По последни данни на НСИ, общият брой на заетите лица на 15 и повече навършени години в област Шумен е 77.4 хил., от които 41.6 хил. са мъже, а 35.8 хил. са жени. По брой на заетите лица област Шумен е на 15-то място сред всички 28 области в страната.

Коефициентът на заетост в областта е 52.3% (при 54.7% за страната). По този показател област Шумен е на 14-то място в страната.


 

Дата: 16.12.2019

Прочетено: 357