Теодор Маринов е в управлението на Обединена българска банка от юни 2010 г., когато е избран за член на Съвета на директорите, като от септември същата година заема позицията Генерален директор Корпоративно банкиране на банката.

След придобиването на Обединена българска банка от белгийската финансова група KBC Груп през юни 2017 г., Теодор Маринов става Член на Кънтри тийма на КВС Груп за България, член на УС и Изпълнителен директор Легаси на ОББ. В периода 2001 – 2010 г. заема поста на Главен изпълнителен директор на Интерлийз АД, а от 2006 г. участва и в управителните органи на лизинговите дружества на групата на Националната банка на Гърция в Румъния и Сърбия.

Започва професионалното си развитие през 1994 г. като финансов аналитик на Софийската фондова борса. През 1995-1997 г. работи последователно като мениджър връзки с клиенти и ръководител кредитни анализи в Българска инвестиционна банка. От 1997 г. до 2000 г. заема позицията на инвестиционен мениджър в Балканската регионална дивизия на Националната банка на Гърция.

__________

В началото на годината ОББ Интерлийзотбеляза 25 години от своето основаване. Историята се забравя, ако не се припомня, затова да припомним, че сред основателите на компанията е Българска стопанска камара. Как се появи идеята за създаването на лизингова компания?

Интерлийз (преименувана през 2017 г. на ОББ Интерлийз) беше първата международна лизингова компания, започнала дейност в България. До 2002 г. бяхме пионер на лизинговия пазар на оборудване и транспортни средства. В момента дружеството е третата по големина на активите и обем на финансираните сделки лизингова компания. Дружеството беше учредено през 1995 г. като съвместен проект на БСК, IFC (част от Световната банка) и швейцарската Leasehold, а впоследствие като акционер се присъедини Национална банка на Гърция. По това време Leasehold имаха амбицията да създадат международна лизингова група със силни позиции на пазарите в Централна и Източна Европа, като в България те срещнаха подкрепа от БСК и заедно успяха да привлекат останалите акционери.

От основаването на компанията до 2008 г., тогавашният председател на БСК - г-н Божидар Данев, е бил и изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на “Интерлийз” АД. Каква следа остави той в развитието на компанията?

От самото учредяване до кончината си през 2018 г. Божидар беше в управителния орган на дружеството. През първите години, които бяха много трудни и през които имахме сериозни финансови загуби, беше ключова подкрепата, която той оказа за продължаване на дейността на дружеството и популяризиране на лизинга като форма на финансиране на българския бизнес. Впоследствие, когато минахме през период на динамичен ръст, бяха изключително важни опитът и предпазливостта му, които ни помогнаха да избегнем грешки при кредитната политика, които много от конкурентите ни допуснаха. След финансовата криза от 2008 г. отново преминахме заедно през труден период, свързан със свиване на пазара и недостиг на средства за финансиране на бизнеса. Бяхме заедно и в добри, и в лоши времена, като той винаги беше съюзник, на когото да можем да разчитаме, и мениджър, на чиито опит да се осланяме.

Какво е състоянието на компанията към днешна дата?

Към края на 2019 г. активите на дружеството възлизаха на 507 млн. лв., при собствен капитал от 83 млн. лв., от които близо 80 млн. лв. са неразпределени печалби, натрупани след 2001 г.

Как успявате да бъдете на челни позиции вече четвърт век?

Изградихме добро име и запазихме голяма част от екипа си през годините. Много е важна и подкрепата на акционера по отношение на финансиране на бизнеса, като перспективите за това значително се подобриха след придобиването на дружеството от KBC Груп и интеграцията с ОББ.

Какво ново предстои? Къде ще поставите акцента за бъдещото развитие на компанията?

В момента инвестираме значителни усилия и средства в дигитализация на дейността, което допълнително ще увеличи ефективността и бързината на процесите, както и ще подобри клиентското изживяване. В същото време, продължаваме да добавяме допълнителни услуги и възможности за клиентите, ползващи оперативен лизинг на автомобили – там, където виждаме добри перспективи за ръст и промяна в потребителските предпочитания.

Какво ще пожелаете на екипа и членовете на БСК по повод 40–годишнината на камарата?

Не са много организациите, които днес могат да се похвалят с 40-годишен юбилей, а в бизнеса, подобно на природата, оцеляват най-приспособимите. Затова на БСК и нейните членове бих искал да пожелая да продължат да бъдат адаптивни, да взимат правилни решения и да балансират успешно между бизнес приоритетите и обществения интерес.

Дата: 20.04.2020

Прочетено: 1509