Веригата за продажба на цигари, алкохол и захарни изделия "Аванти" е създадена през 2003 г. В момента в нея участват 40 магазина в София, Варна и Бургас, и 28 обекта на франчайз. За компанията работят 313 души. През 2019 г. приходите от дейността на компанията са 95.6 млн. лв. при 85 млн. лв. година по-рано, а печалбата е 3.8 млн. лв.

Г-жо Попова, криза или възможност за развитие беше COVID-19 за „Аванти“? Защо потребителите избират "Аванти"? Безспорен факт е, че конкуренцията е огромна.

За нас кризата беше по-скоро възможност да се докажем на пазара. Ръстът в продажбите ни е около 15% през второто тримесечие на 2020 г. Хората избират “Аванти”, защото ни вярват и защото наложихме бранд ”Аванти” като гаранция за качество на разумна цена. Казвам „разумна“, защото в последните десет години дискаунтърите наложиха консуматорското поведение на клиента, т. е. търсене на възможно най-ниска цена, без значение от качеството на продукта. Нали никой не си мисли, че в киселото мляко за 0.10 лв. изобщо има мляко? Мисля, че българският потребител си промени културата на пазаруване и започна да съпоставя качество и цена.

Да, конкуренцията е огромна, но COVID пандемията за мен лично е Божие дело. Всички виждаме разрастването на международните търговски вериги в България и, най-вече - в София. В цяла Европа в централните части на градовете е развит основно малкият и семеен бизнес - млекарници, сладкарници, сладоледи, малки магазинчета за артикули от всякакъв вид, големите хипермаркети са изнесени извън градовете, което помага за развитието на дребния бизнес. У нас конкуренцията е смазваща, ценовата война е в огромни размери, оцелява този, който е с големи обороти с малки маржове, с ниски разходи и взима бързи и успешни решения. С една дума, въпреки нелогичните действия на управляващите, които са допуснали тази ненормална бизнес среда, Бог защити малкия бизнес. Хората предпочетоха малките магазинчета - не стоят по огромни опашки, не харчат излишни средства (от опит знаем, колко излишни и непредвидени неща се купуват в хипермаркетите). Дори чисто приятелските разговори на клиентите със служителите в кварталните магазинчета водят до добри резултати.

През 2019 г. имаше два сериозни пожара в обекти на „Аванти“. Изгоря стока за милиони левове. Каква беше причината за палежите и има ли наказани?

Излезе официална тройна експертиза за пожара в склада ни. По безспорен начин е доказано, че пожарът е умишлен и е имало три огнища. Нямам информация някой да разследва нещо, нито пък знам за евентуални заподозрени. Съмнявам се, че някой работи изобщо по този казус. Но за себе си твърдо съм убедена, че всичко рано или късно ще стане ясно. Сигурна съм, че ще се разбере кой накара жителите на един цял квартал да изживеят този ужас. Слава Богу, разминахме се без жертви. Преодоляхме това изпитание и продължаваме смело напред - тихо, смирено и с благодарност към нашия Създател.

Замисляли ли сте се да се откажете от този бизнес?

Замисляла съм се, но не от страх, а заради безумната бизнес среда. Тази среда ме изморява, но ме държи и будна, работя с хъс и се боря срещу всички порочни практики на държавната администрация. Визирам непрекъснатите проверки от различни институции - общини, НАП, БАБХ, НОИ, РЗИ, КЗП и др., и то все в пикови моменти. Естествено, не смятам, че не трябва да бъдем проверявани, но когато е на 24 декември, в 18.30 ч., някак си у мен остава усещането за преднамереност.

В момента водя дело срещу Столична община - имам акт за намерен кашон от цигари ММ в контейнер за боклук на бул. Стамболийски. Нямам идея защо общинските служители са решили, че този кашон е изхвърлен там от служители на магазин ”Аванти”. Опасявам се, че и те не знаят...

За съжаление, някои от клиентите също са недобросъвестни. Разполагам с видеозапис от мой обект, на който ясно се вижда как жена на средна възраст премества табелка за промоционална цена на продукт, който не е в промоция, взима продукта, отива на касата и вдига страшен скандал на служителката в търговският обект.

Няма как да не спомена и прословутата Наредба Н-18 (за касовите апарати). Беше ни многократно повтаряно, че тя е създадена с цел да изкара на светло сивия бизнес. Всички подкрепихме тази философия, инвестирахме хиляди левове в софтуер и нови касови апарати (моята инвестиция е за около 300 000 лв.). Сега изведнъж научаваме, че промените се отменят. Намирам това поведение на институциите за доста безотговорно спрямо коректния бизнес.

Изморих се да следя всичко и всички – клиенти, работници, институции...

Каква е рецептата Ви за рестарт?

Смятам, че е дошло време да си възвърнем добродетелите, с които сме създадени изначално. Мисля, че ще успее този, който има сърце и душа, този, който ще възвърне човешкия си образ, неподвластен на огромни корпорации, за които парите са всичко. Рестартът за мен не е толкова бизнес ориентиран, колкото промяната на човешката ни природа по същество.

През 2019 г. станахте член на Българската стопанска камара. Защо избрахте точно нас и какви са очакванията Ви от това членство? Какви са първите Ви впечатления?

Станах член на БСК, защото тази борба ме измори да я водя сама. Търсех съмишленици, с които бихме могли да променим бизнес климата в страната ни към по-добър. Твърдо смятам, че институциите са тези, които би трябвало да ни помагат, а тук, в България като че ли тяхната функция е изродена, мутирала е. Смятам, че заедно с БСК бихме могли да променим това.

 

Дата: 30.08.2020

Прочетено: 5546