Българска фирма държи над половината от световния пазар на изкуствени стени за катерене. При това, за разлика от други български експортни продукти, тези стени поддържат цени значително над средните в света.

Българска фирма е световен лидер в производството на нано комуникационни спътници. Това са малки по размер спътници – обикновено 100х100х100 мм, леки, високотехнологични и с патентовани системи за трансфер на данни. Произвеждат се на модулен принцип и затова са евтини. Това, че са малки и леки, ги прави евтини за изстрелване. Крайният резултат е, че сателитните комуникации могат да поевтинеят до 100 пъти! Фирмата развива и иновативен модел за продажби – онлайн. Спътници се продават, както се продават тениски и фотоапарати!

Следящите новините от БСК знаят, че България е водещ износител в света на временно консервирани череши. Това са череши, които веднага след откъсването им се поставят в бидони с подсладен спирт. Запечатаните бидони заминават основно за Италия, където се разфасоват за нуждите на сладкарската индустрия, за кетъринг и ресторанти, и за продажба на дребно в магазините. Голяма е вероятността черешите, които сте си купили, за да украсите торта или сладкиш, да са брани в България, независимо от надписа на етикета.

Подобен е случаят с угоения патешки дроб – България дели 2-3 място като износител в света заедно с Унгария. Познайте: и двете държави доставят почти цялата си продукция на Франция, която преработва дроба, разфасова го и го продава. Да, Франция е най-големият консуматор на патешки и гъши дроб в света, но и най-големият износител... на дроб от животни, отгледани в България и Унгария.

Уникална ниша е заела малка фирма, произвеждаща радиолюбителска техника. Макар радиолюбителите да са изчезващ вид, все още ги има. По цял свят. Та, фирмата изнася за всички държави, вкл. Китай, Индия и Гвинея.

Българска фирма е единствен производител в света на разновидност на алуминиев оксихлорид чрез уникална технология, базираща се на разтваряне на метален алуминий в солна киселина в условия на вътрешна електролиза. Резултатът е реагент за отстраняване от индустриални и битови води на колоидно дисперсни частици, бактерии, планктон, хумусни съединения, нефтопродукти и други органични и неорганични вещества. В пречистената по този начин вода няма следи от алуминий или каквито и да е компоненти на реагента.

Наш старт-ъп разработи и патентова технология за дистанционно следене здравето на пчелите в кошера по … жуженето на рояка! Всяко отклонение в здравето на пчелите или оптималните процеси се регистрира, анализира от изкуствен интелект и препредава онлайн на стопанина. Стопанинът получава не само информация за всеки проблем, но и предложения за решения. Фирмата получи финансиране по Хоризонт 2020 – европейската програма за научни изследвания иновации, за да комерсиализира изобретението си.

Далеч по-тривиална е продукцията на някои предприятия от автомобилната промишленост. Например, почти невероятно е еърбеците на колата Ви да се задействат от небългарски датчици. Или спирачните маркучи да са произведени другаде. Голям е делът на европейските коли с български климатици, седалки, окабеляване, стъкла, сензори, софтуер и т.н. Ако в един автомобил има 10-12 хиляди компонента средно, в България се произвеждат близо половината. Новият тренд са електромобилите и българските фирми се стремят да не изостават; по-скоро изостава изграждането на зарядна инфраструктура, поради тромава администрация и регулации.

Някои помнят един „лош“ чешки творец, който направи препратка между България и тоалетно клекало. Е, човекът се оказа пророк – България вече е третият най-голям производител на капаци за тоалетни чинии в света, а на чешкия пазар е номер едно!

Старт-ъп разработи уникален инструмент за предоставяне на информация и оценка на стойността на недвижим имот. Засега е приложим само за няколко от големите български градове, но интересът отвън е голям и това може да е следващият пазарен хит. След въвеждане на данни за имота – адрес, конструкция, състояние, софтуерът Ви казва колко струва при продажба или отдаване под наем, каква транспортна комуникативност има по видове обществен транспорт, близост до супермаркет, детска градина, училища с техния рейтинг, медицинска помощ, банки, парк, ресторанти, колко трудно се паркира, чистота на въздуха, демографски данни по възраст и образование, криминална обстановка по видове престъпления, електорални нагласи и др.

Бабини зъби (на лат. Tribulus terrestris) е тревисто едногодишно растение. Подобрява здравето, сърцето и кръвната захар, има общо укрепващо и имуноподсилващо действие. Има го на много места в Северното полукълбо, но особено ценени са растения от песъчливи и каменисти почви в южна България. Разликата е толкова голяма, че в някои държави като Чехия и Словакия, екстрактите от България са надписани „Бабин зъб“ на кирилица и са доста по-скъпи от произхождащите от други региони.

Не на последно място, 70% от дозаторите за маркови спиртни напитки в Европа се произвеждат в България

Дата: 12.01.2021

Автор: Веселин Илиев, главен директор „Международно икономическо сътрудничество, БСК

Прочетено: 922