Интересни факти за обирите

30% от обирите се извършват при влизане с взлом при отключена врата или отворен прозорец. Дори само ако обръщате по-голямо внимание на това дали вратите са заключени, а прозорците затворени, Вие повишавате сигурността на дома си.

Най-голям процент от обирите се извършват през летните месеци. Хората пътуват много повече през лятото. Освен увеличения брой на пътуванията, хората често остaвят прозорците си отворени, за да има достъп на чист въздух в помещенията, което обаче дава достъп и на хора с лоши намерения.

Две трети от обирите на домове се извършват през деня. Крадците разчитат на това, че през светлите часове на деня хората обикновено са извън дома. Също така, когато има естествена светлина, не се забелязва толкова лесно (погледнато от вън) дали в жилището има някаква съмнителна активност.

Около 41% от обирите се извършват в имоти, които не разполагат с охранителни системи. Изчислено е, че охранителната система излиза доста по-евтино от един обир.

Наемателите имат почти двоен шанс да бъдат жертви на обир. Ако живеете под наем, има 85% по-голям шанс да станете жертви на обир. Рядко срещано е наемател да постави система за сигурност и именно това прави тази група от хора доста по-уязвими от останалите.

Спалните са мястото, което най-често бива ограбвано. Крадците най-често първо претърсват спалните помещения за бижута, скрити пари или други ценности. Проучване показва, че най-сигурната стая в къщата е детската стая.

Само около 9% от обирите се извършват на по-високите етажи, а около 31% са опит за влизане с взлом през прозорците на по-ниските етажи.

 

Интересни факти за охранителните камери

Камерите за видеонаблюдение съществуват от около 80 години. За първи път компанията „Сименс“ инсталира камери за наблюдение на немската ракета V-2 през 1944 г. Следващото голямо събитие в развитието на видеонаблюдението отнема още около 20 години. През 1962 г. мониторна система за наблюдение бива създадена в Ню Йорк, за да се наблюдават обществените пространства и да се намали престъпността в районите. Не е голяма изненада, че първите, който се възползват масово от услугите за видео наблюдение, са банките.

Има огромен брой камери по света - приблизително 25 милиона. Само на летището в Сингапур са разположени приблизително 3000 камери.

Камерите, пригодени за нощно виждане, „виждат” по-добре от очите ни. Те съчетават ICR технология и IR LED технология, с чиято помощ се постига впечатляващото инфрачервено наблюдение, което е способно да заснема дори в пълна тъмнина.

 

 

Дата: 01.09.2022

Прочетено: 156