Област Пловдив е разположена в централната част на Южна България, на площ от 5972,9 km2 (5,4% от територията на България), и включва 18 общини - Асеновград, Брезово, Калояново, Карлово, Кричим, Куклен, Лъки, Марица, Перущица, Пловдив, Първомай, Раковски, Родопи, Садово, Сопот, Стамболийски, Съединение, Хисаря. Северната част на областта е с предимно равнинен характер, с развито интензивно земеделие. Южната е планинска с развито животновъдство, дърводобивна промишленост и туризъм.

Население

Населението на областта плавно намалява и през 2019 г. достига 666 801 души, което е 9,6% от населението на страната. Според последното преброяване на населението (2011 г.), 87% са от български етност, 6% – от турски, 5% – от ромски, 2% принадлежат към други етноси (най-вече арменски) или не се самоопределят. Въпреки всеобщото застаряване в страната, област Пловдив се представя сравнително добре. Прирастът на населението през 2019 г. е -5,3‰ при средно за страната -6,7‰. Пловдив е и една от седемте области, които успяват да привличат население – през 2019 г. коефициентът на механичен прираст се задържа на ниво от 3,1‰, което е най-високата му стойност от поне две десетилетия. Относително голяма част от населението живее в градовете, като през 2019 г. делът на градското население достига 76% (при 74% в страната). Област Пловдив е най-гъсто населената след столицата и област Сливен - 2504 души/кв.км при 1510 души/кв.км в страната.

Пазар на труда

Коефициентът на икономическа активност на населението е 72% при средно за страната 73,2%. Заетостта е сравнително висока, а безработицата – ниска. Коефициентът на заетост достига 70,3% (при 70,1% за страната), а този на безработицата – 2,4% (при 4,3% в страната). През 2019 г. наетите лица в областта са били 222 236 души (9,6% от всички в страната), а средната месечна заплата - 1083 лв. (под средната за страната – 1267 лв.).

Образование и наука

Представянето на Пловдив в сферата на образованието е добро. В областта има 195 училища и 9 университета. Оценките от матурите по български език и литература (4,33) са над средните за страната (4,20). Броят на студентите в областта е третият най-висок в страната (след този в столицата и в област Велико Търново). В областта е съсредоточен 13,6% от персонала, зает с научно-изследователска и развойна дейност в страната.

Здравеопазване

Осигуреността на населението в региона с лекари е над средното ниво – 196 души на един лекар при средно 235 за страната. 10% от болничните заведения и 12,2% от болничните легла в страната се намират в област Пловдив.

 

ИКОНОМИКА

Брутният вътрешен продукт (БВП) на човек от населението в област Пловдив по последни данни (2019 г.) е 14 460 лв., който е по-нисък от средния за страната – 17 170 лв. Произведеният БВП в областта през 2019 г. е 9653 млн. лв., което я нарежда на второ място в страната след София (столица). 61% от брутната добавена стойност (БДС) в областта формира секторът на услугите. Индустриалният сектор има 36% относителен дял в БДС, а аграрният – 3%.

Приоритетни отрасли в област Пловдив са металургия, машиностроене, селско стопанство, хранително-вкусова промишленост, туризъм, шивашка и текстилна промишленост, дървопреработвателна и мебелна промишленост. Голям е растежът на IT сектора, аутсорсинга, преработващата индустрия, комуникационните и бизнес услугите.

Инвестиции

През 2019 г. общият размер на чуждестранните инвестиции в областта с натарупване е 1 778 214 хил. евро, а разходите за придобиване на ДМА са 2 068 677 хил. лв. По привлечени ПЧИ Пловдив заема трето място в страната след София и Бургас.

Туризъм

В област Пловдив през 2019 г. има 242 места за настаняване с общ капацитет 11 531 легла, а реализираните нощувки са 1 129 439. В Пловдивска област се намират известни природни и културно-исторически забележителности, курорти, балнеолечебни центрове. Такива са живописната Долина на розите, балнеолечебните центрове в Хисаря, Нареченски бани и Баня, средновековната Асенова крепост, Бачковският манастир, Араповският манастир, тракийската гробница край с. Старосел и др.

Транспорт и инфраструктура

Пловдивска област има добре изградена и пътна инфраструктура. Със столицата се свързва чрез автомагистрала „Тракия“ (120 км). В източна посока магистрала „Тракия“, която е част от Паневропейския транспортен коридор 8, достига до град Бургас (272 км.).

Пловдив се обслужва от четири пътнически гари, една товарна гара и три автогари. Международно летище „Пловдив“ е разположено на 12 км югоизточно от града, близо до село Крумово, и обслужва пътнически, карго и бизнес полети.

Предприятия

В област Пловдив работят над 35 хил. фирми (8% от всички в страната), вкл. 10492 фамилни компании (10% от всички).

В Пловдив е създаден един от най-успешните индустриални проекти в страната - Тракия икономическа зона, обединяваща шест индустриални зони - "Куклен", "Раковски", Агроцентър "Калояново", "Марица", Индустриален парк "Пловдив", парк "Иновации". В тях са настанени над 180 фирми и инвестиции за общо 2 млрд. евро. Сред ключовите инвеститори са Liebherr, Schneider Electric и Ferrero (с местното си дружество "Агри България").

В групата на структуроопределящите за икономиката на региона предприятия са още Комбинатът за цветни метали (КЦМ), Тед бед ЕАД (матраци „ТЕД“), търговецът на едро с цигари "Табако трейд", производителят на медицинска техника „Пентакс Медикъл България“ ЕООД, „Сиенит холдинг” АД (строителство, проектиране и продажба на имоти), предприятията от хранително-вкусовата и питейна промишленост "БАРТЛИНК Интернашънъл" ООД, „Димитър Маджаров-2“, „Симид Агро“, „Нова трейд“ ЕООД и др.

 

Забележка: Последните налични статистически данни за областта са за 2019 г.

Дата: 05.05.2021

Автор: БСК

Прочетено: 807