В началото на м. февруари 2021 г. стартира информационна кампания „Твоят избор има значение“, насочена към подкрепа на българските производители и преодоляване на икономическите последствия, настъпили вследствие на пандемията от COVID-19, в частност - спада в износа на стоки, произведени в България през изминалата 2020 г.

Инициативата се осъществява от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, в партньорство с Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Българската национална телевизия.

„Твоят избор има значение“ основава своето послание на данни, които показват възможностите за компенсиране на спада в експорта в 8 категории, чрез общи действия на българските потребители, базирани на избора им на родни продукти.

В поредица от видео спотове се представят възможностите за подкрепа на българските стоки. Посланието се основава на данни, които показват възможностите за компенсиране на спада нв експорта на различни продуктови групи:

  • Ако едно от 10 домакинства закупи български мебели на стойност поне 200 лв., това ще компенсира спада в износа им за 2020 г.
  • Ако всяко второ домакинство закупи допълнително по две бутилки българско вино през годината, то това ще компенсира спада в износа му за 2020 г.
  • Ако всяко трето домакинство купува месечно по още един български шоколад, това ще компенсира спада в износа на шоколадови изделия за 2020 г.
  • Ако всяко трето домакинство отдели 75 лева за обувки, произведени в България, това ще компенсира спада в износа им и 3000 работни места ще бъдат запазени.
  • Ако едно от пет домакинства в страната закупи по един български парфюмериен продукт от 100 мл, това ще компенсира спада в износа им.
  • Ако всяко докаминство в страната закупи български дрехи на стойност 60 лв., това ще компенсира спада в износа им и 6000 работни места ще бъдат запазени.
  • Ако 6 от 100 водачи на автомобили в София изберат екологично придвижване с български велосипед, това ще компенсира спада в износа им за 2020 г.
  • Ако едно от осем домакинства закупи по една детска играчка, произведена в България, на стойност 25 лева, това ще компенсира спада в износа им.

„Нека подкрепим българските производители днес!“

Дата: 05.05.2021

Автор: БСК

Прочетено: 704