Българската стопанска камара и AbbVie, с медийната подкрепа на Дарик радио, стартираха съвместна кампания сред заетите лица за диагностициране на Хепатит С.

Кампанията цели превенция на заболяването сред заетите и предвижда възможност за бързо, безплатно и анонимно тестване в най-близката до тях лаборатория „Рамус“.

За хепатит С

Хепатит С е седмата по масовост причина за смъртност в света и първата за развитие на рак на черния дроб. Инфекцията може да протече безсимптомно в продължение на 30 години. Когато се появят първите симптоми, пациентите вече са развили тежки усложнения, най-честото от които е чернодробната цироза. При 74% от тях болестта засяга не само черния дроб, но и метаболитната, сърдечно-съдовата, неврологичната и дерматологична, бъбречна и др. системи.

  • Хепатит C се предава основно по кръвен път.
  • В България около 77 000 души са заразени с хепатит С.
  • Поради липсата на симптоми, над 80 % от болните от хепатит С не знаят, че са заразени. Повече от 50% от пациентите се диагностицират на среден до тежък етап на развитие на болестта, заради липса на диагностика.

Как да се изследвате?

Заразяването се установява с кръвен тест. Направете безплатно и анонимно своя тест във всяка една лаборатория „Рамус“. Единственото, което трябва да кажете, за да получите безплатно изследване, е че отивате по програмата за безплатни изследвания на Българска стопанска камара. Резултатите ще са готови до 24 часа от деня на вземане на пробата.

С цел потвърждаване на евентуални положителни резултати, лабораторията ще попита за Ваш мобилен номер (без имена, без ЕГН).

Лечение

Хепатит C вече е напълно лечим, а лечението се покрива от Националната здравноосигурителна каса. България разполага с всички видове терапии, които окончателно изчистват вируса. Лечението с новите терапии обикновено продължава от 8 до 12 седмици. През този период пациентите приемат таблетки, като страничните реакции са минимални, което позволява на хората да продължат да се занимават с ежедневните си дейности.

Чрез Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), имате право на безплатно лечение в 13 клиники.

 

Дата: 14.09.2021

Прочетено: 269