Силвана Лесидренска, председател на сдружение ХепАктив

Сдружение „ХепАктив” е създадено през 2009 г. от група пациенти и техните близки с основната цел да повиши информираността на обществото относно хепатита като социално значимо заболяване, както и да оказва съдействие на всеки нуждаещ се. Сдружението предлага безплатни изследвания за хепатит В и С, емоционална и практическа подкрепа на пациентите с хепатит, включително насочване към специализирана клиника за лечение и безплатна юридическа помощ в случаи на нарушени права. Силвана Лесидренска е част от „ХепАктив“ от самото му създаване и настоящ председател. Тя вярва, че всеки пациент има правото да участва във взимането на решения, свързани с неговото лечение и здраве, в подкрепяща среда, без стигма и дискриминация.

Какво представляват хепатит В и С и как ранното им диагностициране може да допринесе за справяне с болестта?

Под „хепатит“ се разбира възпаление на черния дроб, като то може да бъде причинено от вирус, токсини, алкохол и др. Най-често срещаните вирусни хепатити са А, В и С, като съществуват Д и Е, но тяхното разпространение е по-специфично.  Хепатит В и С неслучайно се наричат тихите убийци, тъй като са подмолни вируси - инфектират, често без да сигнализират, или, ако има симптоми, то те наподобяват стомашно неразположение или настинка. В България се предполага, че инфектираните с хепатит В са около 226 000, с хепатит С - 70 000, но поради липсата на симптоматика и на профилактика, едва 1% от тях се диагностицират и лекуват на годишна база. Ето защо е препоръчително след операция, дентална манипулация или контакт, който считаме за рисков, да се изследваме профилактично.

Честотата на хронифициране при хепатит В е около 10%, като е важно да уточним, че хората живеещи с хроничен хепатит В не винаги се нуждаят от лечение, а от периодично наблюдение от специалист, който въз основа на тяхното състояние ще прецени дали и кога да включи медикамент за потискане на вируса, тъй като в общия случай той се приема до живот.

При хепатит С хронифицирането е около 80-85%, тоест едва 15 човека на всеки 100 ще изчистят вируса само чрез имунната си система. Останалите 85 изискват задължително лечение, тъй като при около 1/4 от случаите вирусът ще доведе до поява на чернодробна цироза или рак. За щастие, хепатит С може да се излекува напълно в рамките на няколко седмици.

Какви са ползите за обществото и икономиката от навременното му откриване?

Проучванията показват, че започването на лечение преди 50-годишна възраст за ранни етапи на заболяването води до 13 спечелени години живот и до 7 години за по-късните етапи. Средствата, инвестирани за скрининг и лечение се компенсират от по-големи ползи за обществото по отношение на спечелените години живот. Ранното установяване на заболяването води и до намаляване на средствата за лечение на усложненията, произтичащи от късната диагностика. Освен това се повишава доверието на обществеността към здравните институции в страната и удовлетвореността на пациентите от здравната система.

Как и къде можем да се изследваме за хепатит В и С? Какъв е пътят на пациента към лечението?

В последните години се стараем да осигуряваме по всякакъв възможен начин на безплатни изследвания за хепатит В и С, съобразно нашите ограничени ресурси като неправителствена организация. Ежегодно организираме информационни и скрининг кампании за Световния хепатитен ден в различни градове в страната, както и други кампании, когато имаме възможност за това. В момента всеки, който желае да се тества, може да го направи безплатно в лаборатории СитиЛаб, с които си партнираме в последните месеци, и където човек в рамките на 15 минути ще разбере дали се е срещал с вирусите на хепатит В и С.

Медикаментите за лечение на хепатит В и С се отпускат безплатно на всички здравноосигурени пациенти, като те следва да се насочат към някоя от 15-те специализирани клиники в страната, имащи право да предписват това лечение. След извършване на редица изследвания и изготвяне на документи, които се подават в НЗОК за одобрение. За съжаление, пътят на пациента, въпреки дългогодишните ни усилия, е далеч от този на пациента в останалите европейски държави, правейки процедурата по получаване на лечение тромава и бавна. В такива случаи ние сме на лице да окажем съдействие на всеки един пациент, независимо от какво естество е то.

Какво предвижда Националната програма за превенция и контрол на вирусните хепатити?

През 2016 г. Световната здравна организация създаде план за елиминация на вирусните хепатити до 2030 г., които целят осигуряване на универсален достъп до скрининг и лечение и намаляване на смъртността от тези, иначе предотвратими, заболявания. Той насърчава всяка държава да изработи свой национален план за вирусните хепатити, съобразен с възможностите на всяка конкретна страна да вложи средства за тези мерки.

Българската програма беше приета през април 2021 г. след осемгодишни усилия на пациенти и лекари. Документът предвижда на всеки 5 г. безплатен скрининг за хепатит В и С във възрастовата група между 40 и 60 г, който да се включи в годишния безплатен пакет с профилактични изследвания. Личният лекар ще дава направление за изследването, което ще се осъществява в клинична лаборатория, а при положителен резултат пациентът следва да бъде насочен незабавно към специалист- гастроентеролог за последващи грижи и лечение. В програмата са заложени и редица дейности, целящи да достигнат и предоставят грижи на хората, които по една или друга причина са извън обсега на здравната система – хора без здравни осигуровки, активно употребяващи наркотични вещества, намиращи се в местата за лишаване от свобода и т.н. Цели се и съставянето на национален регистър, който ще следи реалната заболеваемост от вирусни хепатити, тъй като в момента стъпваме на предполагаеми данни. Към момента обаче тази програма не е започнала и единственият начин човек да се тества за хепатит В и С е по негова собствена инициатива, което се случва изключително рядко.

Повече информация за безплатно изследване за хепатит В и С:
https://www.hepactive.org/news/314000

Повече информация за брошура за хепатит С:
https://www.hepactive.org/article/informacionna-broshura-za-khepatit-s

Дата: 09.05.2022

Прочетено: 3002