Какво e REFA?

REFA е водещата немска организация в областта на организацията на работните процеси, организацията на предприятието и развитието на бизнеса. Асоциацията осигурява обучение, допълнително образование и консултации във всички сектори на производството, администрацията и услугите. Асоциацията налага ноу-хау от основаването си през 1924 г. чрез допълнително образование, консултации и обучителни курсове.

Методологията REFA включва методи и инструменти, които се прилагат, за да се получи подобрена организация на работата и повишаване на производителността. Методите се фокусират върху проектирането на работата, събирането, оценката на управлението на фирмени данни. Методите на REFA позволяват на експертите да анализират, управляват и оптимизират системите за организация на работа и работните процеси в предприятието.

Представителство на REFA в България

БИК "Капиталов пазар" ЕООД е еднолично дружество на Българската стопанска камара (БСК) и е изключителен официален представител на Германската асоциация за организация на труда и за развитие на предприятието (REFA) за България от 1999 г.

В България се развиват и двете направления на REFA – обучения на специалисти и индивидуални фирмени консултации.

REFA основен квалификационен курс

REFA-курсовете в България се организират и провеждат от висококвалифицирани, сертифицирани лектори и преподаватели по стандартна международно призната програма на REFA. Базисните курсове за обучение отговарят на международните стандарти. В процеса на квалификация се използват инструментариумът и методите на индустриалния инженеринг (Industrial Engineering). Курсът включва теми в областта на организация на работната среда и материалния поток, оценка на степента на производителност, хронометриране на работно и разпръснато време, групова работа, мултимоментно заснемане, нормиране на работното време, управление на разходите и заплащането и др.

Успешно положилите изпити участници получават международно признат сертификат от REFA-Германия. През последните повече от десет години бяха обучени над 250 експерти, работещи в широк спектър отрасли на икономиката. Предприятията, обучили свои REFA-специалисти или използвали REFA-консултации, са повече от 30. Сред тях са: Леони България EООД - Плевен, Палфингер Продукционстехник България ЕООД - Червен бряг, Либхер-Хаусгерете Марица ЕООД – Пловдив, Пирин Текс Продакшън ЕООД - Гоце Делчев, Амер Спортс България ЕООД – Чепеларе, Солвей Соди АД – Девня, Граммер АД – Трудовец, Монбат АД - София и други.

REFA-консултации

Консултациите се осъществяват от екип сертифицирани експерти, обучени по системата на REFA, които прилагат доказаните методи на асоциацията за организация на предприятието по отношение на вътрешния ред, производството и персонала. Предлаганите консултантски услуги могат да се персонализират в зависимост от спецификата на дейността на фирмата, нейната политика, съществуващата към момента организация.

Методологията на REFA позволява постигането на незабавен и видим положителен ефект по отношение на организацията на дейността на фирмата и повишаване на нейната производителност, вътрешната организация и структура на предприятието.

Основни приложения:

  • Реинженеринг на работните места:

Фиксиране и реорганизацията на работните места с цел подобряване на използването на производствените средства и повишаване на готовността за доставки на материали и предаване на готова продукция.

  • Разкриване на потенциала и възможности за повишаване на производителността:

Провеждането на измервания и изследвания на натовареността на отделни постове, време за изработка, регламентирани времена за почивка, нерегламентирани почивки и престои, поведението на персонала.

  • Нормиране на работното време:

Определяне на зададени времена за изработка на продукт въз основа на направените изследвания на производителността и анализа на резултатите от тях.

***

Подробна информация за РЕФА-услугите, предлагани от БИК "Капиталов пазар" ЕООД, можете да получите на адрес:

София 1527, ул. Чаталджа 76, ет. 1, тел. 02/ 980 10 90, 981 45 67

www.refa.bia-bg.com

Е-mail: bic@bia-bg.com

Дата: 14.09.2021

Автор: Станислав Попдончев, зам.-председател и главен финансов директор на БСК

Прочетено: 447