Теодора Жилкова, изпълнителен директор на БКБ

Сдружение с нестопанска цел „Българско конгресно бюро – БКБ“ е юридическо лице, регистрирано по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, пререгистрирано в Търговски регистър и Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел към Агенция по вписванията, и вписано в Националния туристически регистър към Министерството на туризма. Сдружението е създадено през април 2016 г., с учредители „Национален дворец на културата – конгресен център София” ЕАД и „Интер експо и конгресен център“ АД.

Основната мисията на БКБ е неговите членове да поддържат активно и конструктивно сътрудничество по всички въпроси, които да представят България като нова и атрактивна конгресна дестинация в Европа, демонстрирайки неповторимата ѝ идентичност, чрез активно участие в специализирани събития и изложения.

Приоритетна цел е да се увеличат приходите от събития и страната ни да се установи като център за бизнес събития в Източна Европа, чрез рекламиране на България като отлична бизнес дестинация и развиване на националния потенциал, привличане и спечелване на домакинство на международни бизнес събития в България.

Какви компании членуват в БКБ?

Към настоящия момент БКБ представлява 42-ма пълноправни членове и 1 асоцииран, с над 10 000 души заети в индустрията, сред които двата най-големи конгресни центрове в страната, 5 и 4 - звездни хотели, водещи DMC и PCO, специализирани доставчици на услуги - кетъринг, транспорт и логистика, аудио и визуална техника, преводи, брандиране, специално оборудване и др. представители на утвърдени компании, работещи ежедневно с нужната експертиза, необходима за качественото обслужване на всяко значимо международно събитие. Членовете на БКБ реализират повече от 1500 събития и изложения годишно, с общо посещение от стотици хиляди души. БКБ успешно партнира с ресорни министерства, агенции, общини и други браншови асоциации, като е единственият представител за България и член в Международната асоциация на конвенциите и конгресите (ICCA) от 2018 г. Член е и на БСК, БТПП и НБТ.

Защо и кога има нужда от услугите на БКБ?

Конгресните бюра се възприемат като „one-stop-shop” за получаване на специализирана информация за дестинацията и нейните възможности за провеждане на събития от различен характер и мащаб. Услугите на конгресните бюра са безплатни за местните и международни асоциации, както и корпоративни клиенти.

Защо дестинациите се борят за домакинство на международни конференции и защо се инвестира в изложбено-конферентната индустрия?

  • Фокус – привлича световни лидери в страната и градовете
  • Платформа – рекламират местните иновации, продукти и експерти
  • Профил – привлича вниманието на световните медии към дестинацията като място с подходящи бизнес условия
  • Инвестиция – осигурява международна сцена
  • Култура – привлича вниманието на различни общности към националното културно и историческо наследство
  • Мрежа – изгражда бизнес контакти, търговски и научни връзки
  • Достъп – предоставя достъп до нови технологии и идеи
  • Знание – укрепва професионалната експертиза
  • Инфраструктура – предизвиква развитието на инфраструктура
  • Бизнес – икономически стимул, създаване на работни места

Статистика и икономически показатели

Обобщените резултати от базата данни на ICCA ( International Congress and Convention Association) показват следното:

  • От 70 000 международни асоциации повече от 800 имат местни членове в България;
  • България е на 27-мо място по брой домакинства на събития на международни асоциации. През 2019 г. България посреща 49 международни срещи с общо 11 482 участници. Това извежда страната пред страни като Латвия, Люксембург и Украйна;
  • София е на първо място сред българските градове с домакинството на 33 събития през 2019 г. и общо 142, организирани между 2015-2019 г.
  • Варна е била домакин на 6 международни събития през 2019 г. и общо 33 събития в периода 2015-2019 г. Пловдив – домакин на 5 събития през 2019 г. и 15 общо за периода 2015-2019 г., а Бургас – домакин на 1 събитие през 2017 г. и 1 през 2018 г.
  • По-голямата част от събитията на международните асоциации, организирани в България в периода 2015-2019 г., са малки, с до 150 делегати;
  • София е била домакин на най-големите регистрирани събития (общо 8 за периода 2015-2019 г. с над 1000 делегати на всяко събитие).
  • Средната продължителност на мероприятията, проведени в България, е 3.78 дни, което е малко над средното за света.
  • Средната регистрационна такса за събитие е 393 щ.д., а средните разходи за делегат – 1789 щ.д. Сумите са без ДДС.
  • Средният общ доход от всички такси за регистрация от всички събития през 2019 г. е 95 023 щ.д., а средните годишни разходи на всички делегати са 21 млн. щ.д. Сумите са без ДДС.

COVID-19

Несъмнено, пандемията промени и трансформира събитийната индустрия. Търговските изложения и бизнес събития (конференции, бизнес срещи, форуми и др. ) функционират при строго контролиран набор от принципи, където можем да проследим всеки посетител, делегат, лектор и изложител, както и да въвеждаме набор от мерки, които да гарантират, че тези прояви са съобразени с всички правителствените изисквания за хигиена и физическа дистанция. Мерките, които се спазват по време на подготовката и реализирането на събитието, имат за цел сигурност и защита на всички участници в него.

През изминалата година и половина всички компании от събитийния бранш положиха неимоверни усилия, за да адаптират дейността си в унисон с мерките и с цел запазване здравето и сигурността на всички граждани, които посещават локациите. Доказахме, че сме достатъчно отговорни, тогава когато ни беше позволено да работим, и при всички условия и мерки, които беше необходимо да спазваме.

Възможността за провеждане на изложения, бизнес срещи, конференции и семинари е предпоставка за възстановяване на всеки от икономическите сектори, пряко свързани с провеждането им. Събитията са платформи за обмен на опит, знания и създаване на нови бизнес контакти, което повече от всякога е жизненоважно за възстановяването на икономиката.

COVID-19 наложи гъвкавост и трансформация на стандартите – постави физическа дистанция между участниците, но скъси дистанцията между партньорите и създаде нови предпоставки за изграждане на бизнес мрежи, партньорства и диалог с институциите.

Най-ценното в БКБ е единомислието на членовете и съзнанието за принадлежност към обща мисия и цел.

==

www.bgcb.eu

 

Дата: 14.09.2021

Прочетено: 811