Съюзът на пивоварите в България отговаря на предизвикателствата с иновативни кампании и високо публично одобрение

Съюзът на пивоварите в България (СПБ) е представителната организация на производителите на бира в страната и на техните доставчици на суровини, материали и оборудване. От самото си основаване преди 30 години мисията на сдружението е да подпомага и насърчава устойчивото развитие на българската пивоварна индустрия, да издига професионалния статут на работещите в бранша и да популяризира модерната бирена култура. Членове на сдружението са пивоварните компании: „Болярка - ВТ” АД, „Бритос” ЕООД, „Загорка” АД, „Каменица” АД, „Карлсберг България” АД, „Ломско пиво” АД, ,,Доровски инвест” ООД.

От 2007 г. Съюзът на пивоварите в България е част от организацията ,,Пивоварите на Европа”- Брюксел, която обединява 30 национални асоциации, представляващи интересите на 11 000 малки, големи и средни и микро производителите на бира на Стария континент.

_______________

През 2021 г. Съюзът на пивоварите отбелязва три емблематични юбилея за бранша – 140 г. българска пивоварна индустрия, 65 г. пивоварна наука и 30 г. от създаването на Съюза на пивоварите в България. По повод на тези годишни кои са най-важните Ви послания, които отправяте към широката публика?

Годишнините безспорно са силно вдъхновяващи поводи за събития, комуникации и нови хоризонти в развитието на пивоварния бранш. Пивопроизводството в България е забележителна промишленост. Преди 140 години у нас са поставени основите на пивовареното като своеобразен културен коридор, свързващ ни с Европа и даващ на българина самочувствие, че е модерен човек. Днес широкото портфолио от над 160 произвеждани в страната марки бира и техните десетки асортименти, креативият маркетинг, стотиците милиони лева вложения в иновативни мощности, зелените и социални инвестиции определят облика на българския пивоварен сектор.

В своята 30-годишна история Съюзът на пивоварите в България реализира редица проекти с принос към устойчивото развитие и растеж на пивоварния бранш. С лидерската роля на СПБ добрите практики за прозрачност, отговорност и устойчивост са основно кредо и ценност за сектора. СПБ е единствената браншова организация в страната, която осъществява обща за сектора програма за социална отговорност с широк диапазон на теми и иницативи. За постиженията си през 2021 г. българските пивовари са с най-висока репутация в Европа и печелят силно одобрение от страна на сънародниците ни, според последното проведено в страните от ЕС репутационно проучване. За тази впечатляваща оценка на бирения сектор у нас от най-съществено значение е високото качество на продукта, икономическият и социален принос на бирените компании, отговорностите им като работодатели и производители.

По случай годишнините и цялостния си икономически и социален принос, СПБ получи наградата Икар на БСК. Сама по себе си тя има голяма стойност за нас, но още по-ценна е, защото е последната награда, която г-н Радев лично поднесе, в качеството си на председател на БСК. В историята на СПБ са и думите му “Вие сте не просто част от семейството на БСК, а верни приятели, с които заедно работим за модерната икономика на страната”. Оставаме такива и заедно с БСК. Безкрайно горди сме, че човек от неговия ранг даде такава оценка за работата ни като организация.

Къде сме ние на картата на Европа в тези предизвикателни времена? Какво лято изпраща пивоварният бранш?

Едва ли някой ще се изненада, че определящи за пивоварната индустрия във всички европейски държави са периодичните т. нар. локдауни. В най-голяма степен те засегнаха продажбите на бира през ресторантите, баровете и кафенетата. В същото време продажбите на пиво през магазинната мрежа нарастват, което донякъде компенсира големите загуби от затварянето на студения пазар. Като цяло, през 2020 г. търговската реализация на пиво в ЕС има спад от 9%. Анализът на експертите показва, че възстановяването на бранша все още е несигурно и без правителствени мерки за подкрепа едва ли ще е възможно преди края на 2022 г.

През този летен сезон е на лице оживление в пивоварния сектор, както в страните от ЕС, така и в България. Акуалните изследвания показват, че консумация на пиво у нас се запазват на нивата от предкризисната 2019 г., което показва, че българите са лоялни потребители на категорията.

Към момента у нас са регистрирани 37 производители на бира, от които големите компании са три, малките и средни пивоварни – 8, а останалите 26 са микропредприятия. Продължават инвестиционните и други проекти в повечето пивоварни. За 2020 г. вложенията в ДМА са 37 млн. лв, а само за първото полугодие на 2021 г. са 20 млн. лв. Общо инвестициите от началото на приватизацията на пивоварния сектор в страната от 1994 г. до днес възлизат на впечатляващите 1,2 млрд. лв.

Продуктовото портфолио в бранша е изключително разнообразно и всяка година се обогатява с различни марки и стилове бира. За последните 12 месеца на пазара са пуснати над 35 нови предложения и асортимента пиво.

През летните месеци всеки ден българите изпиват по една бира. 58% от сънародниците ни през последните 6 месеца поне веднъж седмично консумират безалкохолна бира, особено, ако имат намерение да шофират. През лятото близо 50% от жените консумират бира поне веднъж месечно, а всяка трета българка – поне веднъж седмично.

Олимпийските игри в Токио и постиженията на нашите спортисти там създадоха приятни поводи за вдигане на наздравици, позитивни емоции и ведро настроение.

Вече повече от 8 хилядолетия пивото влияе върху начина, по който хората общуват помежду си, празнуват и се веселят. Днес ние можем само да благодарим на нашите древни предшественици, че са ни посветили в магията, която превръща малкото ечемичено зрънце в пенлива кехлибарена напитка. Може би затова името на днешната българска дума „мая“ идва от древногръцката magia, която означава тайнство, вълшебство.

Какво предстои до края на годината за българските пивовари?

СПБ не само започна изпълнението на ангажимента на европейските производители на бира към екологичната устойчивост и кръговата икономика, но вече активира Зелена бирена академия. В края на м. юни проведохме и Националния форум за устойчиво развитие на българската бирена индустрия.

По случай годишнините на бирения бранш планираме през м. октомври т.г. София, макар и за 2 дни, да се превърне в Европейска столица на бирата, Надяваме здравната обстановка да позволява у нас да дойдат представители на Пивоварите на Европа и всички национални бирени асоциации от ЕС.

Дата: 14.09.2021

Автор: Ивана Радомирова, Съюз на пивоварите в Българияя

Прочетено: 1530