Българската стопанска камара изпълнява проекта eDigiStars "Изграждане на цифров предприемачески капацитет на възрастните хора чрез иновативна система за обучение" (1.07.2020 – 31.12.2022 г.).

Проектът е съфинансиран от фондовете на ЕС по транснационалната програма "Дунав" и обхваща 19 партньори в 8 дунавски държави - Австрия, Босна и Херцеговина, 3 от България, Чехия, Унгария, Румъния, Словения и Украйна.

Основната цел еразработването на устойчиви екосистеми, които успешно да превръщат възрастните работници в самостоятелни дигитални предприемачи, като помагат на хората над 50 години да придобият желаните умения, а на предприятията да останат конкурентоспособни.

Важна част от проекта е разработването на три инструмента, които ще играят ключова роля в процеса.

Кои са трите инструмента, разработвани в рамките на проекта?

  1. POWERYOU ще даде възможност на работната сила над 50-годишна възраст за самостоятелна дигитална заетост.

Характеристиките на работната сила на възраст над 50 години показват по-трудно справяне с новите технологии и, поради това, често те остават в неравностойно положение спрямо възможностите на цифровия свят. Те имат различни нужди по отношение на усвояването на технологиите, което ги прави по-трудни за разработчиците на технологии. Равнището на заетост на по-възрастните работници (55-64 години) в ЕС-27 е понастоящем 60% и са нужни спешни мерки за реализиране на по-добри и по-дълги трудови кариери за хората над 50 години. С POWERYOU определихме къде най-лесно биха могли да се включат те - онлайн маркетинг, създаване на онлайн съдържание, електронна търговия, анализи и проучвания, уеб и графичен дизайн, 3D печат, специалист по компютърна поддръжка, администратор на бази данни, компютърен техник, системен администратор, специалист по ИТ сигурност и много други.

  1. CAMPUS ще адаптира съответните курсове към специфичните им нужди.

Инструментът CAMPUS е насочен към доставчиците на курсове за обучение и преквалификация. Инструментът ще ги насочи как ефикасно и ефективно да адаптират курсовете си към специфичните нужди на целевата група. В България ще бъде извършено тестване на CAMPUS в рамките на един курс по време на проекта.

  1. LABEL ще сертифицира тези, които демонстрират достатъчно дигитални умения.

Инструментът LABEL е насочен към участници, които работят интензивно с индустрията или я представляват – например, търговски камари, асоциации и други институции в подкрепа на бизнеса. С помощта на този инструмент ще бъдат постигнати две цели: 1. На участниците в eDigiStars ще бъдат издадени широко признати сертификати; 2. Ще бъде изградено доверие във вече преквалифицираната целева група 50+, като ценни участници в дигитализираната работна среда.

 

Проектът се изпълнява с убеждението, че трябва да се подкрепят хората над 50 години да останат активни на пазара на труда и да се гарантира, че обществото в Дунавския макрорегион ще се възползва от техните силни страни и таланти.

Дата: 07.01.2022

Прочетено: 331