Илия Левков - председател е на УС на ИКЕМ и изпълнителен директор на ИКЕМ АД

За ИКЕМ

Индустриалният клъстер „Електромобили“ (ИКЕМ) е първото в България индустриално сдружение за електрическа мобилност, учредено от седем български фирми през 2009 г. като организация от клъстерен тип. С решение на Общото събрание на организацията, от м. март 2014 г. ИКЕМ е Национална браншова организация за електрическа мобилност, която обединява усилията на своите членове за индустриално, технологично и бизнес развитие, стратегически разработки, промени в нормативната база, висше и професионално образование и обучение, стандартизация, връзка с централната и местни власти, и др. В организацията активно участват и представители на научната и образователна общност. Почетен член е Българската академия на науките.

Основното конкурентно предимство на ИКЕМ  е възможността и капацитета му да организира и поддържа структурата за коопериране и повишаване на конкурентоспособността на участниците в мрежата, а именно:

  • Бизнес модели в зарядната инфраструктура, транспортните схеми, сферата на услугите, професионалното обучение.
  • Общи търговски стратегии на външните пазари и подобряване на капацитета за финансиране на инвестиционни проекти;
  • Създаване на механизми за координиране (коопериране), които подобряват достъпа до международни проекти;
  • Подобряване на търговската дейност, маркетинга и усилване присъствието на членовете на потенциални местни и международни пазари.

Основни цели на ИКЕМ са:

  • Създаване и развитие на нов икономически сектор в България – „Електрическа мобилност“;
  • Насърчаване на нови производства за повишаване на конкурентоспособността на сектора;
  • Обединяване на усилията на членовете за създаване на Национална зарядна инфраструктура – BULCHARGE;
  • Създаване на общностни модели с българските общини и сътрудничество с всички администрации за въвеждане на правила, норми и стандарти в сектора;
  • Изграждане на устойчиви образователни модели;
  • Иновации и интегриране на възобновяемите, водородните и енергоспестяващи източници;
  • Модели за електрическа мобилност в контекста на темата „Енергийна и кибер сигурност“ и др.
  • Индустриални инвестиционни проекти за технологично обновление и внедряване на иновации за намаляване енергоемкостта на транспортните схеми;
  • Разработване и предлагане на стратегически инвеститори на инвестиционни проекти за повишаване на енергийната ефективност и внедряване на производства за алтернативна енергия;
  • Устойчиво опазена и съхранена околна среда съгласно националните и регионалните приоритети, и изискванията на ЕС.

 

Г-н Левков, факт е, че през последните години на електромобилността у нас не се гледа като на екзотика, а като все по-голяма необходимост. На какво се дължи това?

Електрическата мобилност няма алтернатива и това е видно и в българската реалност. През първите години на създаването на ИКЕМ се гледаше на нас като на екзотика – нямаше нито електромобили, нито клъстери. 12 години по-късно темата Електрическа мобилност не слиза от заглавията на всички медии. Това се дължи на много фактори – индустрия 4.0, която вече е 5.0 – преминаване от аналогови в цифрови производства и индустрии, електрическото задвижване няма алтернатива във всички транспортни средства, опазването на околната среда и мръсният въздух, ограничените петролни запаси и тяхата цена на ползване, навлизането на ВЕИ, космическите и военни технологии в тази област. И още много обективни и субективни фактори, свързани с осъзнаването на развитието на човечеството по нов начин – цифров, а електрическата мобилност е част от него. Гуруто на Електрическата мобилност – Елън Мъск, е живото доказателство за влиянието на тази индустрия върху всички аспекти на нашето общество – от космонавтиката до биктойните.

С какво Клъстерът допринесе за сектора през тези 13 години от своето основаване?

ИКЕМ премина през различни етапи на своето развитие и влияние. В национален аспект успяхме да дадем своята експертиза, буквално обучавайки всяко ново правителство. Изготвихме и представихме Стратегия за електрическата мобилност през 2011 г. и Национален план за ускорено навлизане на екологични превозни средства 2012-2014 г. През 2014 г. инициирахме промяна в закона за „зелените“ обществени поръчки, където 10% от всички закупени превозни средства да бъдат електрически, макар и до ден днешен да не се спазва. Подкрепихме МТИТС при транспонирането на Директива 94/2014 г. за алтернативните горива. Проведохме редица обучения, събития, изложения. Създадохме традиция за връчване на годишната ни награда „Кубратов меч“ – за принос в електрическата мобилност.

Успяхме да създадем две специалности – монтьор и техник на ЕПС, където над 15 професионални гимназии (част от които членове на ИКЕМ) подотвят бъдещите кадри, които да поемат предизвиктелството да сервизират, управляват и развиват услугите за нуждите на електромобилния бизнес в България и свързаните с него производства и услуги. Над 900 ученици изучават тези специалности и тази година ще завършат едни от първите випуски. Успяхме през 2019 г. да учредим и развием Сектроен съвет за улектрическа мобилност (ССЕМ), съвместно с МОН – този модел е уникален с резултатите и авангардността си. Европейската инвестиционна банка чрез своя консултантски хъб финансира анализа му и потенциала за развитието му, и се оказа (не без гордост споделям), че този модел и резултатите от него са изпреварили нашите две съседни държави Гърция и Румъния. До дни очакваме окончатения доклад и ще споделим изводите от него с нашите медийни партньори. Този анализ ни дава възможност да кандидатстваме пред различни финансиращи институции за изграждане на бъдещ център за компетенции в сектора на Електрическата мобилност.

През последните две години успяхме да спечелим в партньорство с колеги от Испания, Италия, Германия, Турция, Финландия два проекта – SmartICTClusters и  MIND4MACHINES, финасирани по европейски програми. Това е признание за нашата експертност и възможност да се развиваме в проектно направление, подавайки шест нови проекта, в партньорство със сегашните и нови партньори от Европа и Балканите. Очакваме резултатите за тях да излязат през втората половина на 2022 г.

Платформата BULLCHARGE също бе обект на финансиране по проект на BOWI, което не само помогна финансово да завършим проекта, а да намерим стратегически партньори. Това партньорство прерастна в Joint Venture с компания от Нидерландия и инвеститор за разивтие на палитрата от услуги, които през месец февруари 2022 г. ще бъдат предожени на българския и балканския пазари.

Каква беше 2021 г. за сектора?

Изпращаме 2021 г. с 3500 електромобила и 15000 хибрида (по данни на МТИТС), над 600 зарядни станции, споделени електромобили, скутери, велосипеди и тротинетки. Все още липсва системен подход в стимулирането на ползването на ЕПС от страна на държавата. Все още неразбиране на парадигмата, че електромобилът е и ще бъде  услуга, а не собственост, а оттам – различен подход при неговото финасово стимулиране. Това трябва да стане при ясни и прозрачни правила и да бъде първоначалната вноска по лизинга или наема (дългосрочен – 5-8 години) на ЕПС.

Три причини да замени човек старата си кола с електромобил?

Еко, нулеви експлоатационни разходи, цифрова атмосфера – част от бъдещето.

Кои са основните проблеми пред собствениците на електромобили?

За пореден път казвам, че ЕПС не трябва да се притежават, а да се ползват – не собственост, а услуга. Проблемите са липса на лектромобили на склад в България, поради големите поръчки на нови такива, липсата на достатъчно добре информираща платформа за управление на зарядните станции (надявам се скоро това да не е проблем, пускайки нашата платформа от нов вид), трудности пред изграждане на зарядна инфраструктура, сертифицирани зарядни станции, отговарящи на европейските стандарти за киберсигурност и GDPR.

Колко струва годишната поддръжка на електромобил?

Мога да кажа за определена марка, което се отнася с достатъчна точност и за другите – 25-30 лева за смяна на филтъра на купето?!

В кои области държавата може да съдейства по-активно за развитието на електромобилността у нас?

В промяна на нормативната уредба за процеурата за изграждане на зарядни станции и промяна на начина на съфинасиране на ПОЛЗВАНЕТО на ЕПС. За образованието, стандартите и сертификацията ние от ИКЕМ сме готови и ще работим усилено в тази посока.

Ще ни помогнете ли с една проста сметка? Да приемем, че имате електромобил и се налага да шофирате от София до Варна. Колко ще Ви струва пътят и колко пъти ще спрете за зареждане?

С определена марка и модел – Хюндай Кона, Рено Зои, Нисан Лийв, каквито съм имал възможността да тествам неведнъж, можете да стигнете от София до Варна с едно спиране да дозаредите за около 40 минути в Плевен или Велико Търново, да си починето и пиете едно кафе. Ако ползвате зарядните станции на Кауфланд, „горивото“ (в случая електричеството) ще ви струва 0 /нула/ лева, защото услугата зареждане там е безплатна. Дори да станат платени в близките две до три години, цената едва ли ще надхвърли 6-7 лева за 100 км. При сегашните скокове на цената на петрола (и тя със сигурност ще се повишава) сумата за зареждане на 100 км ще надхвърли 15-18 лева.

Пандемията, причинена от Covid-19, отрази ли се по някакъв начин на сектора?

Covid-19 е не само пандемия, а и криза в много аспекти на нашия живот. Индустрията, свързана с производтсвото на ЕПС и части за тях, търпи сериозни загуби от закъснения, липса на чипове, спиране на производства. Неслучайно доставките на нови електромобили в България, а и на други пазари са с хоризонт май-декември 2022 г.

Какви са прогнозите за развитието на сектора за 2022 г. в световен мащаб и в България?

По-горе казах, че електрическата мобилност няма алтернатива. Тя е огромна вълна и всички прогнози за развитието се оказаха остарели. Секторът ще се развива в пъти по-бързо – по същият начин, както и ИКТ и индустрия.

Има ли заявки за по-големи инвестиции в сектора у нас?

Инвестициите в този сектор у нас тепърва предстоят. Преговаряме с европейски производител на електробуси за изграждане на завод за асемблирането им в България. Инвестиции в компании за различни видове услуги в електрическата мобилност също предстоят (такава вече се случи в нашата компания).

Мислите ли, че може напълно да изчезнат бензиновите и дизеловите двигатели и бъдещето изцяло да бъде на електромобилите?

Процесът на отмиране на ДВГ е неотменим и, за съжаление, това ще се случи по-рано от предвиденото. Отдавна ДВГ е стигнал тавана на своята ефективност и развитие. Няма как да се сравняват КПД-то на ДВГ с електрическия!

Вашето пожелание за Новата 2022 г. към читателите на Noblesse Oblige?

Да бъдат здрави и трезвомислещи, и да приемат с отворени обятия електрическата мобилност – колкото по-рано, толкова по-бързо ще берат плодовете й и ще се възползват от възможностите! И мислете цифрово! Аналоговото мислене ще отмре заедно с ДВГ! Бъдете модерно мислещи!  Ние, българите имаме това призвание!

 

 

Дата: 07.01.2022

Прочетено: 482