„Академията за местни предприемачи“ е част от програмата „Забавно лято, грижовна есен“, програма за социална отговорност, която се реализира от Център за предприемачество и обучения „Ринкър“ на Фондация BCause и с финансовата подкрепа на Филип Морис България. Академията дава шанс на хора с бизнес идеи от малките населени места в тютюнопроизводителните райони на страната да получат практически знания, помощ при създаването на бизнес плановете си и възможност за финансиране. Някои от тези предприемачи са представени на следващите редове.

Сладкарница „Спринкълс“ (www.facebook.com/pastryshopSprinklesу) на вечно усмихнатата и готова за кулинарни приключения Симона Тодорова e кокетна сладкарница в центъра на Разлог. Мястото вече е едно от най-предпочитаните за неделна разходка, а Симона печели своите клиенти и почитатели с вкуса на тортите и сладкишите, които тя лично прави, с истински продукти. Бизнес начинанието на Симона започва преди няколко години, когато решава, че в региона има свободна пазарна ниша, която тя може да запълни, а именно - място, където хората могат да открият здравословни и вкусни десерти, които се правят от естествени съставки. Дори по-време на пандемията, когато заведенията бяха затворени, Симона предлагаше различни десерти с опция поръчка за вкъщи. Според Симона, изминалите две години бяха предизвикателни за малкия бизнес, но това има и позитивна страна, защото ситуацията кара предприемачите да мислят нестандартно. И така се раждат нови идеи за сладкарницата: екипът започнал да прави тесто за бисквити, което хората сами да си изпекат вкъщи, да разработва по-здравословни рецепти на дребни и по-достъпни сладкиши  и т.н.

В „Академия за местни предприемачи“ през 2020 г. проектът на Симона получи финансова подкрепа от 5 000 лв. за разширяване дейността на сладкарницата. За участието си в "Академия за местни предприемачи 3.0" Симона споделя, че я е срещнало с много млади хора, които се борят и работят усилено, за да осъществят една мечта - да развият собствен бизнес, и е научила важния урок, че когато имаш бизнес, трябва непрестанно да работиш за неговото подобрение и успешното му съществуване.

В семейното киви стопанство Kiwi Farm, www.kiwiBG.com, на Албена Георгиева в град Петрич, отглеждат с много грижа най-ароматното българско киви и произвеждат уникално сладко от киви, шоколад и дори вино от киви. А през юни месец семейното киви стопанство до Петрич се превръща във вълшебно място за разходка под цъфналото киви. Други вкусни продукти и дори козметика с българското киви може да намерите, като посетите магазин „Киви и керамика“, който се намира в град София, ул. “Уилям Гладстон“ №46  или да поръчате онлайн киви.

Семейна таханджийница „Атанас и фамилия“ (www.tahanimed.bg) на София и Павел, брат и сестра от Харманли, съживява традиционното производство на тахан, който в миналото е бил неизменна здравословна част от трапезата ни. Преди повече 25 години в района на Южен Сакар баща им поставя основите на таханджийницата, а в началото на 2019 г. София и Павел се заемат със семейния бизнес и преобразяват таханите. Интересът към таханите на фамилията се увеличава и след участието им в програмата на „Академия за местни предприемачи“ на Център „Ринкър“ към Фондация BCausе. Те успяват да спечелят голямата награда и да обновят старата пещ за хляб, в която се сушат ядките и семената за таханите. По време на обучението научават как да откроят едно от основните предимства за техния тахан – „двойното смилане“ между воденични камъни, както и как да акцентират на затрогващата история на малкия семеен бизнес.

Moka Coffee & Cakes (www.facebook.com/Mokacoffeeandcakes) са малко кафе на колела в парка на град Сандански, отдадено на идеята за нулев отпадък от дейността си. Победители в „Академия за местни предприемачи“ от 2020 г., Евгения и Фелисиен използват безвъзмездната инвестиция от 12 000 лева, която получават от програмата, за закупуване на машина за печене на кафе и развитие на собствен бранд кафе на зърна. Идеята на Евгения й хрумва по време на едногодишна обиколка на стоп из Южна Америка през 2018 г., където заедно с приятеля й Фелисиен посещават 6 страни, три от които производители на кафе. Опитвайки вкуса на това качествено и прясно изпечено кафе, решили да намерят начин то да дойде в България и да бъде част от тяхната смела история. И така се ражда първото в България мобилно кафене с насоченост към нулев отпадък. Кафето, което Евгения и Фелисиен приготвят, е 100% био Арабика и идва от семейния кооператив в Еквадор, който двамата познават лично. Така Евгения е сигурна, че предлагат кафе с гарантирано качество и произход.

Що се отнася до другата важна мисия на Moka Coffee & Cakes – нулевият отпадък, то трябва да привлечеш клиенти, които ясно да осъзнават защо не им даваш кафето в безплатна пластмасова или картонена чашка. Точно така, Moka Coffee & Cakes не използват пластмасови и картонени чашки. А ако някой иска да си вземе напитка за из път, има три опции: в негова чаша (дават намаление от цената), във вафлена чашка или пък в малко стъклено бурканче с капачка. Вода пък не продават, а подаряват, след като всяка сутрин я пълнят от планински извор и я сервират в голям стъклен буркан на самообслужване. Десертите, разбира се, също са домашни, в салфетка за из път или в кутийка, ако клиентите си носят такава. Имат и компост за утайката от кафето, хартиените салфетки и сламките.

„Цветята на Камен” (www.cvetiatanakamen.com) пък е малък, но разрастващ се бизнес за производство и продажба на цветя, създаден от Камен Бакърджиев, от село Орешник, който инвестира наградата от „Академия за местни предприемачи“, 2019 г., в закупуване на луковици, отопление за оранжерии и увеличаване на производството си.

 

 

Дата: 09.05.2022

Прочетено: 464