21.03.2023

Фондация BCause представи обобщените си резултати от осмото издание на програмата, която се осъществява с финансовата подкрепа на Филип Морис България (член на БСК)

Програмата „Забавно лято, грижовна есен“ обхваща над 26 населени места в тютюнопроизводителните региони на страната, в които е много трудно общността да получи това, което в големия град изглежда като даденост. Отзвукът, който получаваме, ни показва, че сме на прав път и програмата постига своите цели. Всяка година, като част от програмата, близо 2 600 деца се включват в образователно-приключенските академии, преглеждаме около 2 500 възрастни хора, участват около 100 предприемачи с техните бизнес идеи, от които 15 стигат до финал. Децата от образователно приключенските академии споделят, че благодарение на чудесните инструктори, с които работят искат да учат повече, учителите, част от академиите за учители, променят коренно начина, по който подготвят и поднасят уроците си, а хората, които посещават специализираните медицински прегледи посрещат лекарите с благодарност и признателност. Програмата нямаше да бъде пълноценна и без активните, предприемчиви хора, които се включват в частта на програмата, наречена „Академия за местни предприемачи“. Те работят в посока подобряване на средата в тяхното населено място, допринасяйки за своя град“, сподели Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация BCause на закриващото събитие на програмата, което се състоя на 17-и март в Networking Premium Coworking Space.

Финалът на „Забавно лято, грижовна есен“ събра представители на медиите, участници от всички компоненти на програмата, организатори и партньори. Водещ на събитието бе актьорът и телевизионен водещ Стефан А. Щерев.

Ние полагаме усилия хората, които живеят в тези трудно достъпни райони на страната, да открият нови възможности и да подобрят качеството на живота си. Мисля, че фондация BCause и всички партньори в програмата постигнаха чудесни резултати за тези осем години, а това, което ние можем да обещаем е да продължим да подкрепяме програмата и през следващата година”, заяви Диляна Якова, мениджър „Регулации и устойчиво развитие“ във Филип Морис България.

По време на събитието бяха представени обобщените резултати от специализираните медицински прегледи, осъществени от болници-членове на „Българска болнична асоциация“, от д-р Росен Разбойников, МБАЛ "Света София" и адв. Свилена Димитрова – председател на „Българска болнична асоциация“, която за втора година е партньор на програмата.

Качеството и достъпността до здравни грижи трябва да бъде национален приоритет”, заяви адв. Димитрова. По думите на адв. Димитрова от прегледите на възрастни хора в малки населени места ясно са потвърдени дефицитите в здравеопазването у нас и се налага изводът за спешна нужда от повишаване на здравната култура в обществото и осигуряване на добра финансова обезпеченост на здравеопазването.

Апелирам всички да отделят по един час един път в годината, за да посетят лекар профилактично“, призовава д-р Росен Разбойников. Той сподели, че екипът на МБАЛ „Света София“ е бил много добре приет в гоцеделчевския край и дори извън програмата „Забавно лято, грижовна есен“ наскоро е направена доброволна организация за прегледи на нови 300 души от селата в региона.

На своеобразната сцена при Стефан А. Щерев се качиха и победителите в „Академия за местни предприемачи 6.0", заедно с програмния директор на Център „Ринкър“ към Фондация BCause – Явор Гочев. Владислав Костов и Даниела Костова - брат и сестра, които съчетават високотехнологично 3Д принтиране и принципа на кръговата икономика в родния си град са големите победители от последното издание на академията. Създателките на плетени обиколници за новородени Гергана Савова и Любомира Бамбова представиха ексклузивно новия си бизнес-проект - легла за домашни любимци, вдъхновен от обученията провеждани в рамките на срещите с менторите по време на Академия за местни предприемачи.

Творците на „Усмихнатите творения“- Симона Боева и Румен Боев и производителките на ароматни свещи за домашен уют Ивелина Христозова и Силвия Савова споделиха впечатленията си от срещите с ментори и обучители и представиха своите творения. Основателката на фитнес зала в Кърджали Ренета Хаджийска и авторката на проекта за плетива „Прабаба“ Александрина Пандурска не успяха да присъстват на събитието, но изпратиха своите сърдечни поздрави към всички. Общото послание, което се открои по думите на финалистите бе, че за да осъществим идеите и мечтите си трябва да смело да направим първата крачка. За първи път в своеобразно предприемаческо изложение победителите в актуалното издание на „Академия за местни предприемачи“ показаха изделията и демонстрираха бизнес-моделите си.

В събитието се включиха и Цветелина Раденкова, докторант в специалност “Неформално образование” към Софийски университет и Андриан Трендафилов, учител по математика в 97-мо СУ "Братя Миладинови" – инструктори в образователно-приключенските академии за деца и част от Народно читалище „Бъдеще сега“, партньор в програмата „Забавно лято, грижовна есен“. Те демонстрираха част от забавните приключения, с които започват заниманията за ученици между 7 и 14 години, като въвлякоха гостите в приключенска игра. Събитието завърши с емоционална среща с двете учителки г-жа Надежда Инджова от с. Странджево и г-жа Цветелина Раденкова от с. Абланица. Те успешно прилагат създадената от г-жа Инджова програма „Чета с любов“, която помага на деца, чиито майчин език не е български да усвоят езика по-бързо и да напредват в учебния процес. Вече две години класът й учи сугестопедично. Децата говорят, четат и пишат на български, ходят на училище с желание и ученето за тях е удоволствие.

Програмата „Забавно лято, грижовна есен” се осъществява от 2015 г. насам от фондация BCause с финансовата подкрепа на Филип Морис България, като част от инициативите на компанията за корпоративна социална отговорност и в изпълнението на стратегията й за устойчиво развитие. За изминалите 8 години програмата обхвана общо 3 671 деца между 7 и 14 г. и 129 учители. Бяха проведени 9 792 медицински прегледа на възрастни хора в 25 малки населени места на 11 общини от 6 тютюнопроизводителни региона. От кандидатствалите над 350 бизнес идеи 78 предприемачески екипа преминаха през обучения, като 25 от тях получиха безвъзмездно финансиране. В програмата, от началото й са инвестирани около 1,7 млн. лева от Филип Морис България.

Партньори на фондация BCause и нейния Център за предприемачество и обучения „Ринкър“ в осъществяването на програмата са Народно читалище „Бъдеще сега“, Българската болнична асоциация и местните общински администрации.

Дата: 21.03.2023

Източник: Филип Морис България

Прочетено: 509