Илиян Панчев, председател на УС на Националната асоциация на фирмите, охраняващи с технически средства (НАФОТС)

През 2022 г. НАФОТС навършва 20 години от своето учредяване. Какъв път извървяхте през това десетилетие?

НАФОТС е основана на 10.09.2002 г. от компании със сходни интереси и проблеми в областта на частната охранителна дейност и в сферата на охраната с технически средства. За 20-те години от основаването си НАФОТС придоби солиден опит и чрез своята дейност и цели се утвърди като ясно разпознаваема организация. Още през 2004 г. НАФОТС стана члена на Консултативния съвет по въпросите на частната охранителна дейност, създаден на основание на Закона за частната охранителна дейност (ЗЧОД). През 2007 г. – само 5-годишната тогава Асоциация стана член на ЕВРОАЛРАМ. От 2012 г. НАФОТС е редовен член на БСК. Асоциацията е първа организация в сферата на частните услуги за сигурност, която още през 2005 г. прие и прилага Етичен кодекс. Това е краткото описание на развитието на НАФОТС за този 20-годишен период, като се надявам това развитие да продължава със същите динамични темпове.

Кои бяха най-големите трудности, с които се сблъскахте?

През този период се премина през редица трудности и проблеми, свързани с ЧОД. Само накратко ще маркирам една част от тях, като се започне с приетия ЗЧОД през 2004 г., който само за периода 2010-2015 г. е променян 8 пъти, от които 5 пъти чрез преходни и заключителни разпоредби на други закони. Много проблемни текстове имаше и в ЗЧОД от 2018 г. и издадените към него наредби. Взаимоотношенията в бранша, необходимостта от ограничаване на „сивия” сектор, нелоялната конкуренция и порочността в процедурите за обществени поръчки са друга част от проблемите, с които непрекъснато се сблъскваме. Има потребност от баланс между качеството на услугите и техните цени, от преференции за коректните към клиентите и към държавата юридически и физически лица, както и от издигане престижа на професията „охранител”. Като резултат от тези проблеми, се появи идеята за евентуална възможност за саморегулация чрез създаване на обединяваща браншова организация, но все още няма съществен напредък по тази идея.

А сега, 20 години по-късно – какви са проблемите на бранша?

През последните години пред частния охранителен сектор с пълна сила продължават да стоят значителен набор предизвикателства, въпреки многобройните подобрения в законовата и икономическата среда. Сред тях се числят нередности в провеждането на конкурсите за обществени поръчки, липса на професионализъм и качество на услугите, непреодолени и натрупани проблеми от минали периоди, и не на последно място – големият дял на сивата икономика. Нужни са допълнителни усилия както от страна на държавата, така и от и самия сектор, за да бъдат премахнати незаконните практики и да бъдат подобрени професионализмът и цялостното пазарно положение на фирмите, качеството на предоставяните услуги, работните заплати и трудови условия на охранителите. Сега, 20 години по-късно НАФОТС продължава да бъде отворена система, позволяваща разширяване на направленията на дейност и приемане на нови членове, в изпълнение на стратегическата цел за създаване на мощна и консолидирана структура с важно място в системата на сигурността на страната и отстояваща правата и интересите на своите членове.

Къде се намира България на европейската картата на охраните услуги?

Частният охранителен бизнес в по-развитите европейски държави отдавна е надскочил традиционните услуги, предлагани в България, като лична охрана, обектова охрана със СОТ, инкасо и т.н. В правомощията на утвърдените компании от бранша влизат провеждане на частни разследвания, борба с различни видове измами, помощ и защита срещу компютърни и други технологични престъпления. С други думи, частните охранителни компании заменят някои държавни служби далеч извън пределите на специфичната охранителна дейност. Границите на тези дейности се определят, разбира се, и от специфичното законодателство в различните държави. В България все още има сериозни дефицити в образователната и професионалната структура на фирмите от ЧОД, за да можем и ние да надскочим т.нар. традиционни охранителни услуги и да ни бъдат възлагани и други специфични дейности, които да са законово подкрепени. Не на последно място, искам да подчертая, че ако по брой охранители сме в „златната среда“ на Европа, то като заплащане положението ни е плачевно. Средната заплата в охранителния бранш в Европа е между 1000 и 1500 евро. Но това се постига на базата на сътрудничество между държавните институции и частните компании в сферата на сигурността.

Какво е нивото на кадрите?

Като цяло, в охранителния сектор се отчита остър дефицит на кадри. Факторите, които влияят върху тази тревожна тенденция, са няколко, но основните са два - изискването, заложено в ЗЧОД, според което охранителите трябва да имат минимум средно образование, и другият не по-маловажен фактор е сравнително ниското заплащане, въпреки че секторът е най-големият работодател в сферата на услугите. На фона на ниското заплащане са изискванията за специфични компетенции, които трябва да притежават заетите в охранителния бранш, свързани основно с преценяването на риска и поемането на риск, издръжливостта на стрес и напрежение, самоконтрол, използването на оръжие, личната мотивация и вниманието към детайлите, спазването на правилата и процедурите.

В НАФОТС членуват 16 охранителни фирми. Как намирате общ език с тях? Кое е това, което ви обединява?

Ключов ангажимент на НАФОТС е съгласуване, представляване и защита на икономическите интереси на членовете на Асоциацията и на бранша, като цяло, пред централните и регионални държавни органи. Гласът на НАФОТС с годините става все по-силен по въпросите на по-добрата регулация на обществените поръчки в сектора, мерките за свиване на сивия сектор и различните престъпни практики, които вредят на лоялната конкуренция, както и за преразглеждане на противоречията в постановките на Кодекса на труда и ЗЧОД, и др. Това са темите, които ни карат да намираме общ език и да търсим обединение.

Какъв съвет ще дадете на предприемач, които е изправен пред дилемата коя фирма да наеме за охрана на обектите си? С какво не бива да прави компромис?

На пазара на охранителните услуги клиентите търсят професионална защита, но не всички от тях осъзнават в пълен обем заплахите и рисковете за своята безопасност или за бизнеса си. Задачата на частната охранителна фирма е създаване на такава защитна бариера, която максимално трудно да бъде преодоляна. Важна е концепцията за безопасност на конкретния обект, кой и как ще реагира в условията на нестандартна ситуация, какво взаимодействие и други адекватни мерки са предвидени. Репутацията в публичното пространство също е един немаловажен фактор. Препоръките са напълно конкурентен ресурс, който ръководството на всяка уважаваща себе си охранителна фирма увеличава и утвърждава. Клиентите следва повече да се интересуват от надеждността, устойчивостта и обема на предлаганите услуги и по-малко да залагат на дългата история на фирмата. Финансовата страна непременно трябва да се отчита, но тя да не става пречка за приемането на правилното решение.

Прогнозата Ви за развитието на сектора в близките години?

С развитието на технологиите и средствата за сигурност ще наблюдаваме все повече частна охранителна дейност. Въпреки личните ми позитивни очаквания за развитието на охранителния бизнес, не бива да се подминава и фактът относно притесненията ни, свързани с несигурната икономическа среда и недостига на работна сила. 

Дата: 02.09.2022

Прочетено: 879