Петя Евтимова - председател на Управителния съвет на Фондация за модерно образование

Петя Евтимова е юрист със  значителен опит в областта на държавното управление, образованието и управлението на проекти. Била е заместник-министър на образованието и науката и на труда и социалната политика. От 2015 до 2019 г. е ръководител на българо-швейцарския проект за въвеждане на дуалното образование в българската образователна система, известен като проект ДОМИНО, с който беше извършена реформата в професионалното образование и дуалната форма стана една от легитимните форми за професионално обучение. В момента е председател на Управителния съвет на Фондация за модерно образование (член на БСК).

Българо-швейцарският проект ДОМИНО, с който беше въведено дуалното обучение в България приключи в края на 2019 г. Как се развива то сега?

Проект ДОМИНО успя за кратко време да извърши съществена промяна в професионалното образование в България, като привлече бизнеса в неговото провеждане не само като инвестиция, но и като отговорност за качеството му. В рамките на ДОМИНО дуално обучение беше пилотирано за 12 професии в 32 професионални училища със 170 фирми-партньори от 19 български града. Участваха над 2400 ученици. Но по-същественото беше, че проектът показа модел, чрез който бизнесът не само приема ученици за обучение на реално работно място, но и реално участва в разработването на учебните програми, по които се обучават тези ученици. След края на проекта Министерството на образованието и науката (МОН) стартира проект по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, наречен „Подкрепа за дуалната система на обучение“, с бюджет от 24 млн. лева, с който се продължават част от дейностите по проект ДОМИНО и за тази учебна година в проекта са включени над 11 000 ученици и над  600 фирми-партньори. Въпреки тези цифри, броят на учениците в дуално обучение все още е малко над 7% от общия брой ученици в професионално образование в България. Освен това, моделът за разработване на учебни програми с активното участие на бизнеса, разработен по време на ДОМИНО, не се прилага напълно или изобщо според представители на фирми, ангажирани с дуалното обучение.

Повлия ли ковид пандемията и икономическата криза на желанието на фирмите да участват?

Несъмнено – както ковид пандемията, така и високата цена на електроенергията, на банковите кредити повлияха върху желанието на фирмите да участват в дуално обучение, най-вече поради това, че част от тях не могат вече да си позволят разходите за това обучение. И докато за големите фирми тези разходи не са особено предизвикателство, то за малките и средни предприятия стана трудно да заделят средства за обучение на ученици в дуална форма.

Съществуват ли в други държави, които прилагат дуално обучение, стимули за фирмите?

Да, съществуват. И тук искам да подчертая, че като стимули се възприемат не само чисто финансовите стимули, но и нефинансови такива, като например, създаване на специални структури, които да подпомагат фирмите, намаляване на бюрократичната тежест за фирмите, приемащи ученици, осигуряване на пълна и адекватна информация за фирмите относно провеждането на това обучение, качествено професионално ориентиране на младежите и др.

По отношение на финансовите стимули, първо ще дам примери с държавите, в които най-отдавна съществува този тип обучение:

Австрия. От 2016 г. фирмите в дуално обучение получават директна субсидия за всеки приет ученик, като през първата година тази субсидия се равнява на три стажантски заплати, през втората – на две стажантски заплати, а през третата – на една стажантска заплата. Освен това, фирмите получават и допълнителна субсидия, ако обучават специфични групи ученици или обучават ученици в специфични професии. Фирмите са освободени от заплащане на някои видове социални осигуровки за учениците – например, за болест, безработица и злополука. И в допълнение, фирмите могат да намалят данъчната си основа с разходите, които са направили за обучението на учениците.

Швейцария. Фирмите, които участват в дуално обучение, получават преференциално третиране при участие в обществени поръчки. Освен това, цялата система на дуалното обучение в Швейцария се подпомага от браншови и/или кантонални образователни фондове, чрез които се покриват разходите за изготвяне на квалификационни профили на професиите, правят се панаири на професиите, изготвят се учебни помагала и др. В Швейцария към момента съществуват 29 браншови образователни фонда, които подпомагат обучението за съответния бранш.

Германия. Съществуват различни модели на подпомагане в различните провинции, но отново има браншови (секторни) образователни фондове. На национално ниво съществува инициативата „Квалификация за първа работа“, с която се осигурява стаж от 6 до 12 месеца, като се покрива сумата от 231 евро на месец от заплатата на стажанта, за ученици, които не са успели да сключат договор за практическо обучение с конкретна фирма. Освен това, фирмите, приели за дуално обучение ученици със специални образователни потребности, получават допълнителна финансова подкрепа. Покриват се и разходите за ученици, които са на стаж в банкрутирали фирми, така че да могат да довършат обучението си.

Лихтенщай. Няма никакво чисто финансово подпомагане на фирмите, но има Национална инициатива „100% професионално образование в Лихтенщайн“, чрез чийто бюджет се покриват разходи за информация за фирмите, за подкрепа за установяване на партньорства между фирми и училища, за консултиране по образователни и трудови въпроси.

От държавите, които все още имат млади системи на дуално обучение, примери могат да се дадат със Словакия и Унгария.

В Словакия са въведени данъчни облекчения на база всеки приет на стаж ученик – данъчната основа на фирмата се намалява с 3200 евро за всеки ученик, който има стаж между 200 и 400 часа, или с 1600 евро, ако стажът е под 200 часа. Обучението на наставниците е безплатно за фирмите. А от 2018 г. се въведе и директна финансова субсидия за фирмите за всеки приет ученик на годишна база – 1000 евро на ученик за малки и средни предприятия и 700 евро за ученик за големи предприятия, като условието е тези фирми да предлагат повече от 400 часа практическо обучение.

В Унгария също има т.нар. „нормативно установени субсидии“ – всяка фирма в Унгария е длъжна да внася ежегодно средства за образование в специален Национален фонд за заетост, като средствата от този фонд се използват за субсидиране на фирмите, заети с дуално обучение. Субсидиите се различават по размер в зависимост от изучаваната професия, като има въведено ограничение за МСП – те могат да приемат до 12 стажанти. МСП получават допълнителна субсидия за подпомагане на наставниците и за поддръжка на работилници, ако ги ползват само за обучението на учениците. Фирмите, приемащи ученици, също могат да намалят данъчната си основа чрез специална формула, включваща разходите за обучение.

Как стои въпросът със стимулите за фирмите в България?

За да се насърчи участието на учениците в дуално професионално образование, бяха въведени стипендии за учениците в 8, 9 и 10 клас, т.е. за времето, през което те все още не посещават фирмата. Разходите за обучение на наставниците също се покриват от проект „Подкрепа за дуалната система на обучение“. Друг стимул, който успяхме да въведем още по време на проект ДОМИНО, беше чрез промяна в Закона за здравното осигуряване здравните осигуровки за учениците в дуална форма да са за сметка на държавния бюджет. За съжаление, голяма част от фирмите не са информирани за тази промяна.

В примерите, които споделих по-горе от различни държави, могат да се намерят подходящи мерки за българския бизнес, които да се приложат успешно и у нас. Министерството на икономиката разработи Стратегия за МСП 2021-2027, в която има заложена специална Мярка 4.4. Насърчаване на участието на МСП в дуална форма. В тази мярка са изброени 4 конкретни действия, които да се финансират със средства по оперативните програми или от държавния бюджет като: Развитие и поддържане на информационна база данни на работодателите, които отговарят на условията за дуално обучение; подкрепа за МСП; годишни награди за МСП, участващи в дуално обучение; учредяване на бранд/търговска марка на дуалната система, който да отличава фирмите, участващи в дуално обучение. Тази стратегия предвижда обявяването на специални процедури за кандидатстване за финансиране  за фирмите в дуално обучение, така че се надявам различните отговорни министерства да предвидят и обявят такива процедури.

Считам, че стимулите за фирмите в дуално обучение са важни и е необходимо тяхното въвеждане, особено в сегашната трудна икономическа ситуация. Но също така считам, че стимулите не бива да са универсални за всички, а напротив – нужни са стимули по  определени критерии – спрямо големината на предприятието, спрямо изучаваната професия, спрямо конкретния регион. Въвеждането на такива стимули би подпомогнало фирмите, които имат затруднения и се колебаят в приемането на ученици, и би насърчило повече МСП да се включат в обучението на младите хора.

 

ВЖ. ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ!

Дата: 22.05.2023

Прочетено: 508