Visa, в партньорство с български банки, правителствени институции и неправителствени организации, осъществява от средата на декември 2022 г. програмата „България БезБрой“, чиято цел е  да подпомогне малкия и средния бизнес да приема дигитални разплащания. МСП, които не са се възползвали от безналични плащания през последната година, могат да ги въведат при преференциална такса, по-малка или равна на 1% от стойността на трансакция, безплатна SIM карта (за POS терминалите, които се нуждаят от такава) и 20% отстъпка от цената на устройството при неговата покупка в рамките на първите 12 месеца.

Чрез „България БезБрой“ се подкрепя ускореното развитие на мрежата за приемане на дигитални разплащания и се стимулира дигитализацията на българската икономика като цяло. Колкото по-дигитализирана е икономиката, толкова по-малък е делът на сивата икономика. Според проучване на A.T. Kearney, увеличаването на дигиталните разплащания с 10% намалява сивата икономика с 4 пункта.

Малките и средните предприятия съставляват повече от 90% от световния бизнес и осигуряват от 50 до 60% от световната заетост. Visa идентифицира тяхното изключително важното значение за икономиката и рисковете, пред които са изправени, затова насочи много от ресурсите си към тях.

 „Потребителите биха искали да могат да плащат с електронни средства на все повече места, като тези очаквания се развиха значително по време на пандемията. Затова инициативите, които помагат на малките, средните и микропредприятията да станат част от дигиталната икономика, придобиват сега още по-голямо значение. Ето защо, заедно с Visa, банките ще предлагат в продължение на една година преференциални условия на българските МСП", каза Красимира Райчева, мениджър на Visa за България.

Програмата "България безБрой" предоставя подкрепа в три стратегически области, които са от решаващо значение за икономическото възстановяване на България:

Предоставяне на възможност на малките фирми да се възползват от предимствата на дигиталните разплащания: Covid-19 ускори необходимостта собствениците на малки фирми да предлагат на потребителите сигурен и удобен начин за плащане. Visa работи с редица партньори, за да увеличи броя на местата, където потребителите могат да плащат с карта или мобилен телефон.

Насърчаване на потребителите да подкрепят малките предприятия: Проучванията показват, че потребителите ценят своите местни и независими предприятия и биха искали да ги подкрепят, когато това е възможно

Даване на възможност на малките и средните предприятия да изградят онлайн присъствие: Всеки втори потребител пазарува повече онлайн, отколкото преди пандемията. Ето защо, Visa работи с партньори, за да даде възможност на малките фирми бързо да изградят дигитално присъствие, като предоставя необходимите инструменти, ресурси и съвети.

 

ВЖ. ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ!

 

Дата: 22.05.2023

Прочетено: 335