На 26 септември 2023 г., Народното събрание прие промени на Кодекса на труда, с които окончателно бе направен преходът от хартиената трудова книжка към дигиталния й вариант, а именно – електронният трудов запис.

Преди почти 10 години, през 2014 г., отчитайки дигитализиращия се все повече свят, БСК за първи път в българското общество настоя за регламентиране на възможност за размяна на документи между работодател и работник/служител по електронен път, както и за замяна на хартиената трудова книжка, трудовото досие на работника и служителя и дневника за издадените трудови книжки с електронни.

Днес, когато идеята на БСК вече е факт, предимствата на електронния трудов запис са следните:

  • минимизиране на негативните последици за работещите при загуба и унищожаване на трудовата книжка;
  • липса на печати и подписи;
  • намаляване на административната тежест за работодателите;
  • повишаване нивото на контрол по спазване на трудовото законодателство, увеличаване броя на предоставяните електронни услуги, намаляване на дела на трудово-осигурителни измами и други.

Електронният трудов запис ще съдържа следните реквизити:

  1. имената на работника или служителя;
  2. личния идентификатор на работника или служителя;
  3. идентификатора и името на работодателя;
  4. основанието на трудовия договор;
  5. датата на сключване на трудовия договор и началото на неговото изпълнение;
  6. срока на договора, когато е уговорен такъв;
  7. датата на сключване на допълнителни споразумения;
  8. датата и основанието за прекратяване на трудовото правоотношение;
  9. размера на основното трудово възнаграждение;
  10. кода на заеманата длъжност по Националната класификация на професиите и длъжностите;
  11. кода на основната икономическа дейност, в която лицето е заето, съгласно Класификацията на икономическите дейности, утвърдена от Националния статистически институт;
  12. кода на населеното място на местоработата на работника или служителя по Единния класификатор на административно-териториалните и териториални единици;
  13. продължителността на работното време;
  14. продължителността на времето, което се признава за трудов стаж, както и на времето, което не се признава за трудов стаж;
  15. изплатено обезщетение при прекратяване на трудовото правоотношение на основание чл. 222, ал. 2 и 3;
  16. запорни съобщения, предвидени в чл. 512, ал. 5 от Гражданския процесуален кодекс;
  17. уговорения платен годишен отпуск;
  18. дните използван платен годишен отпуск, полагащ се за годината на прекратяването на правоотношението.

Електронният трудов запис ще бъде част от новия регистър на заетостта и ще се поддържа от Националната агенция по приходите (НАП). Всяко лице  ще  може да прави справка за данните в собствения си единен трудов запис.

Важно за работодателите е, че ще имат право на информация за наети от тях работници и служители, въведена от предходни работодатели. Ограничение има по отношение на информацията за трудовите възнаграждения и получени обезщетения при предходните работодатели.Родителите, настойниците и попечителите на работници и служители, ненавършили 18 години, също имат право на достъп до съответния единен електронен трудов запис до навършване на 18 години на детето.

Сроковете, които се въвеждат с промените, са важни и следва да им бъде обърнато специално внимание:

  • Законът влиза в сила на 1 юни 2025 г. с някои изключения.
  • В срок до 1 юни 2026 г. или при прекратяване на трудовото правоотношение в периода от 1 юни 2025 г. до 1 юни 2026 г. работодателите следва да оформят трудовите книжки, като с цифри и думи се записва продължителността на трудовия стаж към 1 юни 2025 г., подписва се от главния счетоводител и от работодателя.
  • Ако след 1 юни 2025 г. трудовата книжка е изгубена или унищожена, съответната дирекция „Инспекция по труда“ издава нова и вписва данни за трудовия стаж, придобит преди 1 юни 2025 г. въз основа на писмено заявление-декларация на работника или служителя, към което се прилагат удостоверения от работодателите, при които е работил и други оригинални документи, съдържащи тези данни.

Промените в Кодекса на труда обхващат и държавните служители и служебната книжка.

Важно е да се отбележи, че всеки притежаващ хартиена трудова или служебна книжка следва да я запази и след окончателното преминаване към електронен трудов запис, тъй като тя запазва своето качество на официален удостоверителен документ.

За допълнителна информация: Жасмина Саръиванова – j.saraivanova@bia-bg.com, тел. 0889165758.

 вж. ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ

Дата: 31.10.2023

Автор: Жасмина Саръиванова

Прочетено: 211