Когато на 8 март 1857 г. работнички в Ню Йорк протестират в защита на правата си, надали и най-голямата мечтателка и оптимист сред тях е предполагала, че ще дойде време, когато обществото ще обсъжда „баланса между половете сред директорите на дружества, регистрирани на фондовата борса“.

Точно това се случва днес. Почти 170 години по-късно, всички ние – жени и мъже, четем текстовете на Директива (ЕС) 2022/2381 на Европейския парламент и на Съвета от 23 ноември 2022 г. за подобряване на баланса между половете сред директорите на дружества, регистрирани на фондовата борса и за свързаните с това мерки (текст от значение за ЕИП), и разсъждаваме как директивата ще се отрази на бизнеса, на равнопоставеността на индивида, на обществото.

Българската стопанска камара участва активно в междуведомствените работни групи, в рамките на които се обсъжда начинът, по който Директивата следва да бъде транспонирана в българското законодателство.

Директива (ЕС) 2022/2381 се прилага за всички дружества, регистрирани на фондовата борса без микро-, малките и средните предприятия (МСП). Предвижда се държавите-членки да гарантират, че спрямо дружествата, регистрирани на фондовата борса, се прилага една от следните цели, които трябва да бъдат постигнати до 30 юни 2026 г.:

  • членовете от по-слабо представения пол заемат най-малко 40% от директорските позиции без изпълнителни функции;
  • членовете от по-слабо представения пол заемат най-малко 33% от всички директорски позиции, както със, така и без изпълнителни функции.

Прилагането на текста от Директивата, уреждащ посочените изисквания, се спира в случаите, когато в държавата са изпълнени определени условия, сред които това представителите на по-слабо представеният пол да заемат най-малко 30% от директорски позиции без изпълнителни функции или най-малко 25% от всички директорски позиции в дружества, регистрирани на фондовата борса.  

Държавите-членки, също така, трябва да гарантират, че дружествата, регистрирани на фондовата борса, които не постигат посочените целите, следва да адаптират процедурата за подбор на кандидати за назначаване или избор на директорски позиции. Кандидатите се подбират на база сравнителна оценка на квалификациите. Прилагат се ясни, неутрално формулирани и недвусмислени критерии по недискриминационен начин по време на целия процес на подбор, вкл. по време на изготвянето на обявления за свободна длъжност, етапа на предварителен подбор, етапа на изготвяне на кратък списък от подходящи кандидати и изготвянето на резерв за подбор на кандидати. Критериите се установяват предварително.

Също така, всяка държава трябва да гарантира, че при искане на кандидат, чиято кандидатура е била разгледана при подбора на кандидати, той трябва да бъде информиран за критериите за допускане, на които се основава подборът, както и за обективната сравнителна оценка на кандидатите съгласно тези критерии; когато е приложимо относно конкретните съображения, които наклоняват по изключение избора в полза на кандидата, който не е от по-слабо представения пол.

Директивата предвижда държавите-членки да определят един или повече органи за насърчаването, анализа, мониторинга и оказването на подкрепа във връзка с баланса между половете в управителните органи. Те трябва да осигурят и система от санкции, приложими за нарушение от страна на дружествата, регистрирани на фондовата борса.

Държавите-членки са задължени, също така, да осигурят и подходящи административни или съдебни процедури, насочени към защита на изпълнението на произтичащите от директивата задължения. Предвидените санкции следва да бъдат ефективни, пропорционални и възпиращи.

Прочитайки текстовете на Директивата, няма как, от една страна, да не си кажем, че живеем в епоха, когато човешките права са издигнати в ценност от най-висока степен. Същевременно, си даваме сметка за пореден път, че административната тежест и сложността на законите затрудняват все повече бизнеса.

Най-добрият начин да се гарантира, че ще има равнопоставеност и баланс между половете при заемане на ръководни позиции на управително или управленско ниво, е чрез прилагане на доброволни и насърчителни мерки, а не чрез санкции! Сравнено с квотите, определени от закона, доброволните мерки зачитат спецификите на сектора и на компанията. Доброволността и насърчителните мерки са прагматичният и правилен начин за преодоляване на причините, възпрепятстващи включването на повече жени в ръководните органи.

Когато говорим за оптимален състав на корпоративните бордове, то целта трябва да бъде най-добрите да ги заемат, а полът не трябва да бъде нито пречка, нито предимство. 

Вж. ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ

Дата: 05.03.2024

Автор: Жасмина Саръиванова, Главен експерт "Социален диалог" в БСК

Прочетено: 72